'-Facket skall inte ägna sig åt politik!'

Tuesday, February 1, 2011 2:43:55 PM Categories: Politiken och arbetslivet

”Varför ska facket överhuvudtaget ägna sig åt politik? Facket ska sköta det fackliga, inget annat!”

 

Det här är en ganska vanlig kommentar som många förtroendevalda får höra. Gränsdragningen är dock inte så lätt att göra i praktiken. Politik är viktig för oss som löntagare. Det mest uppenbara är hela det ramverk av lagar som påverkar oss i arbetslivet som rör till exempel arbetsmiljö, anställningsskydd, medbestämmande, jämställdhet, rätt till semester, rätt till föräldraledighet och möjligheten att teckna kollektivavtal. Allt detta och mycket därtill är politiska frågor som är mycket viktiga för våra medlemmar. Andra politiska frågor som också påverkar våra villkor i arbetslivet är till exempel barnomsorg, som är mycket viktig för att både män och kvinnor skall kunna arbeta. Vi behöver även en aktiv arbetsmarknadspolitik för att de som är arbetslösa snabbt skall kunna få ett jobb igen. A-kassan är också viktig för att den som blir arbetslös inte skall behöva sälja allt han/hon äger för att överleva. Listan kan göras mycket, mycket längre.

 

Det finns kort och gott många politiska frågor som direkt och indirekt påverkar våra medlemmars villkor i arbetslivet och det är en orsak till att facket också bör ägna sig åt politik. Fackföreningarna har dessutom en mycket stor kunskap i frågor som rör arbetslivet, vilket regering och riksdag kan dra nytta av när de stiftar nya eller ändrar i befintliga lagar.

När det gäller vilka partier som fackföreningarna samarbetar med, så har det blå blocket mer eller mindre stängt dörren för samtal och dialog med facket. Däremot har det en mycket stark koppling och ett nära samarbete med LO:s motpart, Svenskt näringsliv.

 

 

Varför Socialdemokraterna?

Den grundläggande anledningen till att LO har ett tätt samarbete med Socialdemokraterna är att Socialdemokraterna startades av arbetarrörelsen. Det startades därför att arbetarrörelsen insåg att arbetarna var tvungna att förändra samhället för att kunna få det bättre i arbetslivet.

 

Illustration över facklig-politisk samverkan

Idag finns det kvar ett tätt samarbete mellan Socialdemokraterna och facket. Många av de personer som är fackligt förtroendevalda är också aktiva inom Socialdemokraterna. Det sträcker sig över alla plan av politiken, från kommun, landsting till riksdagsnivå. Det finns

alltså många som kämpar för löntagarnas intressen inom partiet.

 

Det finns även en uppsjö av permanenta och tillfälliga arbetsgrupper och forum där det facklig-politiska verksamheten diskuteras och planeras. I den reformering som pågår av Socialdemokraterna kommer facket också att vara med och vi kommer att arbeta hårt för att löntagarnas intressen skall få så stort utrymme som möjligt i partiets framtida politik.

 

Det formella och informella nätverk som är uppbyggt mellan Socialdemokraterna och facket är viktigt. Det finns inget annat parti som facket har så mycket inflytande över som Socialdemokraterna. Det är också en anledning till att Sverige har en av världens starkaste fackföreningar.

 

Om facket skulle släppa kopplingen till Socialdemokraterna skulle vi som löntagare ha mycket sämre möjligheter att få våra intressen återspeglade i politiken. I och med att det starka samarbetet mellan det blå blocket och Svenskt näringsliv med all sannolikhet kommer att fortsätta, skulle en sådan förändring mer eller mindre slå upp dörrarna för arbetsgivarnas intressen. Det skulle innebära mer makt till arbetsgivarna och mindre till löntagarna – Så vill vi inte ha det!