• RSS
  • Subscribe

Archives

Årsmöte per capsulam 

Tuesday, May 4, 2021 8:25:00 AM Categories: Möten Verkstadsklubben

 

När klubbstyrelsen tidigare beslutade att skjuta fram årsmötet fanns en förhoppning om att kunna ha ett fysiskt möte som vanligt. Med tiden har det dock visat sig att den höga smittspridningen håller i sig och i nuläget är det inte försvarbart att ha ett möte med flera hundra deltagare. Det tar tid att planera så stora möten och företaget behöver även en viss framförhållning för sin planering av produktionen, så även om smittspridningen minskar den närmaste månaden börjar tiden rinna ut.

 

Klubbstyrelsen började därför diskutera alternativ. Ett sådant var att ha ett digitalt möte istället. Vi ser dock flera problem med ett digitalt årsmöte. De flesta system har en begränsning av hur många deltagare man kan vara som är mindre än antalet medlemmar i vår klubb. Inte alla medlemmar har någon plats att sitta på eller utrustning för att koppla upp sig på mötet. Företagets brandvägg har även i vissa fall vållat problem med andra program än Teams.

 

Efter att vi varit i kontakt med förbundet angående våra farhågor ovan föreslog de att vi kunde köra ett årsmöte per capsulam, det vill säga med poströstning. Verkstadsklubben beslutade på förra styrelsemötet att vi gör så detta speciella år.

 

 

Detta årsmöte kommer alltså genomföras genom poströstning.

 

Klubbstyrelsens ambition är att när det är möjligt ha ett fysiskt medlemsmöte igen, förhoppningsvis tidigare än höstens nomineringsmöte.

 

Tillvägagångssätt:
- Vi kommer att lägga ut dagordning och övriga handlingar på klubbens hemsida.
- Därefter kommer samtliga medlemmar ha tid på sig att skriva ut dagordningen och där fylla i hur man röstar i de olika frågorna.
- Svaren skickas in till klubben med internpost eller via den vanliga postgången.

 

Observera att det inte finns några övernomineringar till poster och därför handlar det bara om att godkänna valberedningens förslag.

Mer information om hur det ska gå till kommer snart.

 

Per capsulam är ett latinskt uttryck som betyder "genom en kapsel". Det kommer av att kurirer under antiken transporterade meddelanden i en kapsel och har i dagens Sverige kommit att beteckna beslut som fattas utan att beslutsfattarna möts.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ungdomskommittén informerar 

Tuesday, May 4, 2021 8:23:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

Ungdomskommittén söker fler medlemmar mellan 18-30 år, med intresse av fackliga frågor. I dagsläget är vi några från MC, OLO & MB från båda skiften, men vi behöver bli fler!


Ni är välkomna att kontakta oss om ni är nyfikna, vill vara med i vår kommitté för ungdomar eller helt enkelt vill veta mer om vad vi gör.

Kontakta:

Lina Månsol (MC), lina.mansol@scania.com
Martin Nilsson (OLO), martin.x.nilsson@scania.com
Torbjörn Lankowski (MC, natt), torbjorn.lankowski@scania.com
Linus Aldenius (MB), linus.aldenius@scania.com

 

Ni kan även  kontakta någon på IF Metall kontoren på Scanias område!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

IF Metalls digitala 1 Maj 

Tuesday, May 4, 2021 8:22:00 AM Categories: Från Förbundet Medlemskap

 

Missade du IF Metalls första maj-firande? Du kan se hela sändningen med första maj-tal av förbundsordförande Marie Nilsson, panelsamtal om temat ”Rör inte våra skyddsombud – de räddar liv!” med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Kristian Lindström, regionalt skyddsombud och musik av Julia Frej i efterhand på www.ifmetall.se.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags att planera för semestern? 

Tuesday, April 13, 2021 8:05:00 AM Categories: Arbetstider Centrala avtal Jubileumsfonden Medlemskap

 

Har du börjat planera semestern än? Kanske blir det ”hemester” i år också? Här har vi samlat lite information till dig som planerar en Sverigesemester.

Bossholmen

Du som är medlem i IF Metall kan hyra semesterboende på Bossholmen i Oskarshamn. På ön

 finns tre stugor för uthyrning (Timmermannen, Repslagaren och Segelmakaren), En lägenhet (Koggens övervåning) samt konferensrum (Koggens undervåning). Vaktmästarstugan (Lotsen) kan även den hyras ut. Det finns även grillplats under tak, bastu med tillhörande kök och tvättstuga. Tillhör du vår avdelning (38 Dackebygden) får du rabatt på veckohyran. För bokning kontakta IF Metall Dackebygden på telefon: 0491-76 73 90.
Fler semesterboenden till medlemspris hittar du i Fritidsguiden genom att klicka här.

  

Jubileumsfonden

Genom Jubileumsfonden kan man som anställd på Scania boka billiga lägenheter i Köpingsvik på Öland. Samtliga lägenheter är ca 52 kvm och beräknade för fyra personer, men kan rymma upp till sex personer vid behov. En lägenhet består av tre rum, varav två är sovrum med två bäddar i varje. Allrum med TV och bäddsoffa (två bäddar) samt ett pentry utrustat med spis, kyl, frys, mikrovågsugn och kaffebryggare.
För priser och övrig information se Jubileumsfondens hemsida: http://www.jubileumsfonden.se/

 

Snabbfakta - Semester

- Förläggningen av årets huvudsemester blir veckorna 29 till 32 d.v.s. 19 juli till 15 augusti.

- Enligt Teknikavtalet är arbetsgivaren skyldig att ge arbetstagarna en sammanhängande ledighet på minst fyra veckor under perioden juni-augusti.

- Intjänandeår för semestern är 1 april till 31 mars. Antalet anställningsdagar under intjänandeåret divideras med 365 för att sedan multipliceras med 25. Avrundning görs uppåt. Om man har haft frånvaro under året som inte är semesterlönegrundande avräknas det från anställningstiden.

- Semesterlönen är ordinarie månadslön med semestertillägg. Semestertillägget är 0,8% per dag  av ordinarie månadslön (”fast tillägg”), samt ett ”rörligt tillägg” som bestäms av ett koncernavtal och för anställda på Scania är det 14% av de semesterlönegrundade tilläggen (i första hand OB- och övertidsersättningar) som man erhållit under föregående kalenderår, dividerat med antalet semesterdagar.

 

Förskottssemester
Om man är nyanställd har man möjlighet till betald ledighet när Scanias huvudsemester faller in trots att man inte hunnit arbeta in denna. När du tar ut förskottsemester uppstår en förskottsemesterskuld till företaget. Om du skulle avsluta din anställning på egen begäran inom fem år ska skulden återbetalas enligt följande:

- Om anställningen upphör inom ett år görs avdrag från slutlönen med hela skuldbeloppet.

- Från och med andra anställningsåret avskrivs skulden med 1/5 per helt anställningsår. Resterande skuld regleras från slutlönen.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Planering av årsmöten 

Tuesday, April 13, 2021 8:03:00 AM Categories: Möten Verkstadsklubben

 

Som vi tidigare meddelat har Covid-19-pandemin medfört att klubbstyrelsen beslutat att flytta fram årsmötet i hopp om att kunna ha ett fysiskt möte som vanligt. Med det fortsatta ansträngda smittläget ser det dock fortfarande osäkert ut. Klubbstyrelsen håller just nu på att se över alternativen och så fort ett beslut är taget om när, och på vilket sätt vi kommer hålla årsmöte så kommer vi informera om detta.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

LO Mervärde 

Tuesday, April 13, 2021 8:03:00 AM Categories: Medlemskap

 

Som medlem i ett LO-anslutet förbund som tex IF Metall får du kontinuerligt bra rabatter och erbjudanden på produkter, resor, tjänster och annat. Erbjudandena är kopplade till ditt medlemskort, IF Metall-kortet.

 

Gå till http://lomervarde.se/ och logga in med BankID för att se aktuella erbjudanden.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nya skyddsombud 

Tuesday, April 13, 2021 8:02:00 AM Categories: Skydd Verkstadsklubben

 

Klubbstyrelsen har fyllnadsvalt två nya skyddsombud: Anders Eklund MC och Anna Steisjö Hammarberg MB.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nationaldag på en helg 

Tuesday, April 13, 2021 8:01:00 AM Categories: Arbetstider

 

När annandag pingst, som alltid var en måndag, blev en vanlig vardag till förmån för att nationaldagen den 6 juni blev helgdag, uppstod frågan: Vad händer om den 6 juni är en lördag eller söndag, då blir ju den totala årsarbetstiden plötsligt längre?
Hur man löst frågan beror på vilket kollektivavtal man tillhör. Hos oss får varje anställd 2,2 timmar extra i kompbanken per år som kompensation.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vart går medlemsavgiften? 

Tuesday, March 23, 2021 7:49:00 AM Categories: Medlemskap

 

Avgiften varierar något mellan olika avdelningar. I vår avdelning är avgiften 1,5%. Lägsta medlemsavgift per månad är 230 kronor och högsta medlemsavgift per månad är 633 kronor. Av medlemsavgiften går en del till förbundet, en del till a-kassan och en del till avdelningen.

 

Fördelning medlemsavgift (Exempel beräknat på en månadslön på 28 000 kr)

 

    Beräknad avgift/mån
 

Lön: 28 000 kr

420 kr
Medlemsavgift A-kassa 96 kr 23%
Lokal verksamhet i avdelningarna, tex förhandlingar, studier och arbetsmiljöarbete 186 kr 44%
Medlemsförsäkringar 22 kr 5%
LO och andra organisationer 18 kr 4%
Centralt förhandlings- och arbetsmiljöarbete 23 kr 5%
Dagens Arbete 6 kr 1%
Information, fackliga studier, utredningar & internationellt 28 kr 7%
Förbundsstyrelse, förbundsråd, kongress,  fackligt-politiskt arbete 15 kr 4%
Administrationskostnader, medlemsregister etc 25 kr 6%
TOTALT: 420 kr 100%

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vinnarna i 8 Mars-quizzet 

Tuesday, March 23, 2021 7:48:00 AM Categories: Medlemskap

 

Vinnarna i jämställdhetskommitténs 8 Mars-quiz blev Linus Aldenius och Matilda Ström. -Grattis!

 

Frågorna och de rätta svaren

 

Sedan ett kongressbeslut från 2017 tar IF Metall fram ett årligt tema för internationella kvinnodagen -Vad är temat 2021?
-Rätt svar: Ett MENSkligare arbetsliv. (Läs mer om kampanjen på www.ifmetall.se)

 

Hur stor andel kvinnliga medlemmar har IF Metall på Scania i Oskarshamn?
-Rätt svar: ca 27%. (Siffra från februari i år.)

 

Vad heter IF Metalls nuvarande förbundsordförande?
-Rätt svar: Marie Nilsson. (2017 tog Marie över ordförandeposten efter Anders Ferbe. Susanna Gideonsson är ordförande för LO.)

 

Hur många medlemmar har IF Metall?
-Rätt svar: ca 300 000. (Aktuellt medlemsantal är ca 313 000, varav 21 procent är kvinnor. Därmed är IF Metall det tredje största kvinnoförbundet inom LO.)

 

När hölls det första valet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor i Sverige?
-Rätt svar: 1921. (Det första landet i Europa som införde rösträtt för kvinnor var Finland 1906.)

 

Vid årsskiftet 2018/2019 gick IF Metall Kalmarsund ihop med vår avdelning Östra Småland, vilken då bytte namn. -Vad heter vår avdelning idag?
-Rätt svar: Dackebygden. (Avdelningen har idag över 8400 medlemmar på mer än 200 arbetsplatser.

 

Vilket är symbolen för kvinna?
-Rätt svar: ♀

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 1 of 66 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 30 > >>


Site Map | Printable View | © 2008 - 2021 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt