• RSS
  • Subscribe

Archives

Ett fullständigt orimligt bud 

Tuesday, February 19, 2013 9:09:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

Ett 3-årigt avtal med en total avtalshöjning på 4,5 procent. Det var budet som Teknikföretagen, Teko och Industri- och kemigruppen överlämnade till IF Metall den 2/6.
– Inga av våra krav är tillgodosedda, arbetsgivaren står kvar vid alla sin krav på försämringar av kollektivavtalet, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Enligt arbetsgivarna innebär budet en kostnadsökning på 4,5 procent för tre år, från 1 april 2013 till 31 mars 2016.

 Nivån är alldeles för låg, det här är inte acceptabelt. Det enda positiva är att de öppnar upp för en fortsatt diskussion för någon form av  pensionsavsättning. 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Förbättringar i vår försäkring 

Tuesday, February 19, 2013 9:07:00 AM Categories: Försäkringar

 

 

 

Ett antal förbättringar trädde i kraft i sjuk- och efterlevandeförsäkringen den 1 januari 2013. Allt eftersom årets avtalsrörelse blir klar kommer fler förändringar att införas i andra försäkringar. Ersättning vid arbetsoförmåga höjs från 1 300 kronor per månad till 1 800 kronor per månad. Detta är en ersättning som betalas ut om du blir arbetsoförmögen på grund av sjukdom eller olycksfallsskada. Efter en karens på 90 dagar betalas 1 800 kronor ut. Vid fortsatt minst halv arbetsoförmåga efter uppnådd karens (180 dagar) kan ersättning lämnas månadsvis i högst 13 månader, längst till och med den månad du fyller 65 år. Ersättning lämnas med så stor del av försäkringsbeloppet som motsvarar arbetsoförmågan, vid hel sjukskrivning betalas 1 800 kronor per månad. Diagnoskapitalet höjs från 30 000 kronor till 50 000 kronor. Utöver det är numera bröstcancer in situ (elakartade cancerceller utan förmåga till spridning) med som diagnos. Diagnoskapital innebär att det omedelbart vid diagnos betalas ut 50 000 kronor. Kontakta Folksam för en komplett lista över vilka diagnoser som omfattas. Dödsfallsbeloppet höjs från 100 000 kronor till 120 000 kronor. Detta belopp betalas ut för att hjälpa till med begravningskostnader. Förmånstagarna är i första hand make/maka, registrerad partner och sambo. I andra hand arvingar.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Verkstadsklubbens Internationella ombud informerar 

Tuesday, February 19, 2013 8:20:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

 

Bildande av nätverk är inom verkstadsklubbarna Scania viktigt för att kunna bedriva och stödja organisationer och människor som kämpar för internationella frågor för bättre arbetsmiljö, arbetstider, lön, etc. inom landet och utanför.                                                                                   

 Den egna fackliga styrkan påverkas av hur väl den fackliga kampen lyckas i Europa och i övriga världen. Därför vill jag genom min roll som internationellt ombud bistå med att stödja det fackliga inflytandet i länder med svaga fackliga strukturer och organisationer. Genom att engagera verkstadsklubbarna på Scania och öppna dörrarna som är stängda.                             

Jag har insett hur viktigt det är med nätverk för att lyckas i detta uppdrag. Detta nätverksbyggande håller jag nu på att försöka bilda och sträva efter att kunna ha klart under 2013.Vi vill aktivt arbeta för att öka kunskapen kring de internationella frågorna bland medlemmar och förtroendevalda. Vi måste göra vad vi kan för att bidra till en internationell solidaritet mellan arbetare i olika länder, för att motverka social dumpning av arbetsvillkor. Kortfattat beskriva vad min definition av vad en verkstadsklubbens internationellt ombud har för uppgift.                                                                                                                             

Internationella engagemang och arbetet inom verkstadsklubben kan man likna vid en hand med dess fem fingrar. Handen där tummen står för engagemanget, pekfingret för påverkan, långfingret för demokratiska värderingar, ringfingret för jämställdhet och lillfingret för lärande. Om verkstadsklubbarna inom Scania kan lyckas att stödja dessa demokratiska värderingar med alla fem delarna har man lyckats bra med att täcka in hela uppdraget!

Tack för det fria ordets makt hälsningar Sven-Olof Adolfsson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Premier – Medlemsförsäkringar  

Tuesday, January 22, 2013 10:49:00 AM Categories: Försäkringar

 

 

 

Från den 1 januari 2013 gäller följande premier i IF Metalls medlemsförsäkringar

GF 59 200 Medlemsolycksfall, fritid
Utökad medicinsk invaliditet: 800 000 kronor/olycksfall
Medlem: 18 kr/månad
GF 59 200 Medlemsolycksfall, fritid
Medförsäkrad: 38 kr/månad                                                                        
GF 59 200 Sjuk- och efterlevandeförsäkring
Medlem: 94 kr/månad
Medförsäkrad: 94 kr/månad
KS 59 200 Hemförsäkring
Postnummerbaserat. Premier mellan 52 kr och 135 kr/månad.
Medlemsbarn
Sjuk- och olycksfallsförsäkring för barn/barnbarn till och med 25 år
Barnets ålder 20 pbb 30 pbb 40 pbb 50 pbb
0–7 år: 75 kr/månad 90 kr/månad 106 kr/månad 121 kr/månad
8–25 år: 84 kr/månad 101 kr/månad 118 kr/månad 135 kr/månad.
Även vissa förändringar i pensionärs försäkringen men mer om innehållet i försäkringarna finns att läsa på IF Metall–Folksams servicesida.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

ORDFÖRANDE HAR ORDET! 

Tuesday, January 22, 2013 10:48:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

 

 Hej! Och välkomna tillbaka alla medlemmar, hoppas att ni har haft det bra under ledigheten. Nu är det ett nytt år med nya utmaningar, under 2013 kommer vi lägga mycket jobb på att försöka komma till rätta med arbetsorganisationsfrågan. Vi har avtalsförhandlingarna som ska vara klara till mars, där ni kommer att få fortlöpande info. Vi får många frågor kring produktionsläget, den information som finns när detta skrivs är den som vi fick innan jul. Utan det som företaget jobbar med nu är ombalansen inför den nya takten, som ska börja gälla från februari.  Från fackets sida har vi ständiga kontakter med varandra på orterna för att diskutera situationen, vi träffar företaget lokalt varje vecka för att ha en avstämning på dom frågor som dyker upp. Vi träffar även ledningen i Södertälje så att vi kan få information hur marknaden utvecklar sig, från klubbens sida ska vi hålla er kontinuerligt uppdaterade.  Så några ord på vägen lyssna inte på rykten, utan den information som ni får av oss och gemensamt från företaget gäller.

 

M.vh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kontaktombudsmöten 2013 

Tuesday, January 22, 2013 10:42:00 AM Categories: Möten

 

 

 

Hej alla kontaktombud! Vi har ändrat plats för förmiddags mötena. De kommer att vara i Auktionen som vi brukar vara, förutom 19 mars då det är i Äktenskapet.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Gruppernas årsmöten! 

Tuesday, January 22, 2013 10:41:00 AM Categories: Möten

 

 

 

 

 

 

Hej alla kontaktombud! Vi har ändrat plats för förmiddags mötena. De kommer att vara i Auktionen som vi brukar vara, förutom 19 mars då det är i Äktenskapet.

Den 30 januari klockan 15:12 kommer de olika gruppstyrelserna att ha sina årsmöten. MCA och MCL är i furans matsal, Måleriet är i kafeterian på furan och Press och Kaross är i Auktionen. Även Intralog och Dynamate kommer att ha sina möten samma dag, Intralog kommer att vara i konferens rummet övre våningen på Åsavägen, Dynamate kommer att ha sitt möte 31/1 kl 14:00 i furans matsal. Och man har som vanligt rätt att gå ifrån arbetet  12 minuter innan mötet börjar.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Överenskommelse om grupporganisation på DynaMate! 

Tuesday, January 22, 2013 10:40:00 AM Categories: Förhandlingar

 

 

 

 

 

En överenskommelse har träffats om ny grupporganisation på DynaMate produktionsunderhåll. Bakgrunden är den strandade arbetsförhandlingen i juni om grupporganisation i kaross. Företaget hade inte förhandlat enligt MBL innan man genomförde förändringen. Inga riskanalyser hade heller gjorts vid förändringen.

Den lokala förhandlingen avslutades i november. Klubbens förhandlare har genomfört flera arbetsplatsträffar med medlemmar i kaross, gruppstyrelsen har också varit samlad några gångar. Senast på verksamhetsdagen i slutet av november. Klubben har vid dessa tillfällen fått ett stöd i att fortsätta förhandla. Överenskommelsen gäller inom hela produktionsunderhållet på DynaMate. 

I överenskommelsen framgår det att det är företaget (DynaMate) som är ansvarig för kompetensutveckling av sin personal och att tillgodose det vid rekrytering. Det är gruppen som är kompetensbärare, inte individen. Varje medarbetare ska ha en utvecklingsplan där det säkerställs att nödvändig grundkompetens skapas eller bibehålls på mer än ett område. Vid tvist om individens utveckling till grundkompetens där utvecklingsplan saknas eller inte följs gäller klubbens uppfattning, undantaget är vid händelser som leder till personalförändringar som inte kunnat förutses. Bemanningsplan ska finnas och innehålla ett utvecklingstal som möjliggör kompetensutveckling för medarbetare.   Vi är överens om vad som gäller vid utbildning av nyanställda vad som händer vid längre frånvaro av medarbete. Verkstaden ska delas in i underhållsområden. Utgångspunkten för underhållspersonal inom ett underhållsområde är under produktionstid underhållsdepån. Vi är också överens om minimiregler avseende kompetens vid bemanning i ett underhållsområde.

Klubbens uppfattning är att ovanstående överenskommelse är bättre än det som fanns i företagets ursprungsförslag. Där tog man inte tillräcklig hänsyn till vidareutbildning och möjligheten att behålla tidigare kompetens. En gemensam riskanalys är gjord och bifogas protokollet. En utvärdering av överenskommelsen ska göras inom ett halvår.

Denna överenskommelse innebär också att klubben inte kommer att gå vidare med någon stämning för MBL-brott som det fanns anledning till i somras. Överenskommelsen är också förutsättningen för fortsatta diskussionen om att skapa ett användbart lönesystem för DynaMate i Oskarshamn.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

DET FINNS FORTFARANDE JULKLAPPAR ATT HÄMTA! 

Tuesday, January 22, 2013 10:38:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

 

 

Vill bara påminna er som inte har hämtat ut eran julklapp på klubben att det fortfarande finns möjlighet att göra detta. Vi kommer inte att ha några speciella tider för detta utan ni får komma upp när det passar er.

Mvh Klubbstyrelsen

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsnytt! 

Wednesday, January 9, 2013 10:40:00 AM Categories: Centrala avtal Förhandlingar Löner

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej och välkomna tillbaka efter jul ledigheten!

Vi vill här gå ut med information om avtalsrörelsen så fort vi kan för att alla ska kunna ta del av den.

 

Detta är en del av våra krav:

 

•1-årigt avtal.

 

•2.8 % löneökning. Dock lägst 430 kronor.

 

•OB och övertidsersättning höjs med 2.8%.

 

•Bygga ut arbetstidsförkortningen med en kollektiv pott för att kunna

gå i delpension vid 60-års ålder.

 

•Vid övertid så ska det tas hänsyn till arbetstagarens behov av rekreation

och familjeliv. Övertid ska inte heller användas så att arbetstagaren

överansträngs.

 

•Införa en betalningskloss för kollektiv produktionsövertid för skiftarbetare.

 

•Arbetstagaren ska ha rätt att ta tjänstledigt för att prova på annat arbete.

 

Dessa krav bytte parterna strax innan jul. Nu kommer förhandlingar att

ske tills den 1 Mars. Om parterna inte har enats när en månad återstår, ska

särskilda medlare (opartiska ordförande) träda in. Dessa har rätt att lägga

egna förslag till lösningar. De kan också skjuta upp varslade stridsåtgärder i 14 dagar.

Den 31/3 så löper det gamla avtalet ut.

 

 

 

 

 

Detta är en del av arbetsgivarnas krav:

 

•Ett 3-årigt avtal.

 

•Lokal disposivitet när det gäller löneökningarna. Det innebär i vårat

fall att Scania och Verkstadsklubben ska förhandla lokalt om lönerna

men att det inte finns något golv för hur låga höjningarna kan bli. Om

Scania säger noll kronor i höjning så kan klubben inte gå vidare med

detta.

 

•Förenkla och försvaga semesterreglerna.

 

•Man vill ha 5 timmar att kunna lägga ut som extra arbetstid under

veckan. Dessa timmar ska kunna läggas ut när som

helst utanför ordinarie arbetstid under måndag till fredag. Eller mellan

07.00-16.00 på lördagen.

 

•Man vill kunna lägga ut 150 timmar övertid under en 3-månaders period.

Det innebär att man kan få jobba 150 timmar övertid under 1 månad

och sedan ingenting under dom nästkommande 2 månaderna.

 

•Man vill fritt kunna visstidsanställa upp till 24 månader.

 

Detta är alltså krav som kommer från Teknikarbetsgivarna.

 

Teknikarbetsgivarna är Scanias företrädare i dom centrala förhandlingarna.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 73 of 79 << < 40 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 > >>