• RSS
  • Subscribe

Archives

Semester 2013. 

Tuesday, March 5, 2013 10:44:00 AM Categories: Förhandlingar

 

 

 

 

 

IF Metall inom koncernen, har varje år en semesterförhandling kring huvudsemesterns förläggning. Eftersom vi är tre orter från norr till söder så varierar kraven kring förläggningen, men något som vi har sett en trend i, är att den sena startpunkten. Vi hade förslag på v 28-31, men resultatet blev som ni vet v29-32. Andra krav som facket lämnat över i förhandlingen är, att varje individ så tidigt som möjligt ska få tillbaka sin önskade semester, och att företaget tar in så många feriearbetare som möjligt. Efter att vi har haft en koncernförhandling, har vi även förhanlingar pru vis.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Tuesday, March 5, 2013 10:39:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

 

 

Hej på er alla medlemmar, dagens ämne blir en avrapportering från vårat Årsmöte. Ett möte med lite olika infallsvinklar, många bra och intressanta inlägg som diskuterades flitigt. Men en del frågor drog ut alldeles för mycket, det märktes på våra medlemmar som ansåg att ämnena blev för långrandiga. Vi tar nya tag på nästa möte när vi träffas, och jag lovar att vi ska sätta streck i debatten när det blir för utdraget. Inte så att våran demokrati åsidosätts, men vi måste bli bättre på att fatta oss korta så att fler får sin talan framförd. Frågor som diskuterades på mötet var  MTM-Avtal, övertid, bemanning m.m. Den frågan som vi från klubben känner av mest är bemanningen, där våra medlemmar känner att man inte får någon respons. En fråga som vi fick till oss var, får man flytta på småbarnsföräldrar p.g.a att det finns för många samtidigt på samma line. Jämställdighetsfrågan är något som är i fokus, kan bara säga min och klubbens ställning i denna fråga. Och det är att föräldraskapet inte ska vara något hinder i förvärvsarbetet, sedan har vi vårat flexibilitetsavtal, som säger att på varje produktionsledarområde ska det finnas en dokumenterad bemanningsplan relaterad till rådande produktionsförutsättningar. Det var även en hel del debatt och frågor kring avtalsförhandlingen, klubben kommer att ha löpande information kring förhandlingen. Får tacka för mig denna gång, och hoppas på en större anslutning vid nästa möte.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Arbetsgivarna vill ha ökad makt över tiden 

Tuesday, March 5, 2013 10:32:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

  

 

Vi säger nej därför att:

 

– Din arbetstid vill arbetsgivarna ändra spelreglerna för

Om företag och fack lokalt inte är överens om vilka arbetstider

som gäller på arbetsplatsen vill arbetsgivarna ändra spelreglerna

så att de kan bestämma själva.

– Dina arbetstider och din ersättning blir sämre

Med ändrade spelregler kan anställda tvingas jobba fler timmar

utan att få någon övertidsersättning.

Flexibel arbetstid ska båda parter vara överens om!

 

 

 

 

 
Share This Using Popular Bookmarking Services

Arbetsgivarnas bud: 4,5 procent över 3 år 

Tuesday, March 5, 2013 10:28:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

Vi säger nej därför att:

– Din verkliga löneökning blir mindre

Beloppet är den totala ökningen. Det betyder att för varje sak som vi vill ha med i avtalet kostar och dras av från de 4,5 procenten.

– Dina pengar minskar i värde över tid på grund av inflationen Budet på 4,5 procent fördelat på 3 år räcker inte för att ge dig några reda pengar om inflationen stiger som beräknat.

 – Det ger dig ingen rimlig del av företagets beräknade vinst Ett företags aktieägare vinner alltid pengar om produktionen ökar eller/och blir mer effektiv. Det ska du som anställd också göra.

– Du är inte garanterad någon löneökning Arbetsgivarna vill att avtalen ska vara dispositiva, det vill säga, som utbyte till 4,5 procent över 3 år vill de ha rätten att lokalt avtala bort både löneökning och andra villkor.

Garanterar ingen reallöneökning  Du får inga pengar i din plånbok!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

AVTALSLÄGET 

Tuesday, March 5, 2013 10:25:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

  

En bit på väg i förhandlingarna mot nya riksavtal har IF Metall och arbetsgivarna

Flera idéer om lösningar på delpension och arbetstid inom vissa avtalsområden. Värre är det med lönefrågan.

– Vi har ställt våra krav. Reallöneökningar till våra medlemmar. Arbetsgivarna tycker att vi har orimliga krav, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Med bara en månad kvar innan flera stora avtal löper ut den 31 mars är parterna långt ifrån eniga om vad som är rimliga nivåer på löner. Därför kliver nu de opartiska ordförandena, opo, in 1 mars i avtalsförhandlingarna och tar över rodret.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Försäkringsnivåer 2013 

Thursday, February 28, 2013 2:15:00 AM Categories: Försäkringar

Gå gärna in på vår försäkringssida där du får en uppdatering kring förändringar i våra sociala, avtal och privata försäkringar. Ladda ner sifferstickan 2013 som PDF eller Android app till din mobil via denna länk.

https://www.scaniafacken.com/Vklubbenohamn/sifferstickan.aspx

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags att säga ifrån 

Monday, February 25, 2013 5:20:00 AM Categories: Lagar/Regeringsbeslut

Visserligen gick borgarna ut med detta som ett vallöfte, och många IF Metallare röstade på dom. Men var det detta ni ville?

Nu vill regeringen ändra LAS, en lag som skyddar oss mot godtyckliga uppsägningar. En lag som enligt utredningar inte utgör hinder för ungdomar och skapar en stabilitet på arbetsmarknaden.

Förändringen i LAS innebär att:

"Vid tvist om uppsägning förlorar medlemmen anställningen efter 1 år samt bli eventuellt avstängd från A-kassa i up till 45 dagar plus 7 dagar karens."

Kan nämna att det i snitt tar 18månader för AD att besluta i ett ärende

Protestera nu innan du själv blir drabbad!!

Betänkandet-Regeringen

SvD - lite kring problematiken

Ekot - vill slippa betala lön

Skriv under här:

Namninsamling

Share This Using Popular Bookmarking Services

VÄLKOMMEN TILL KLUBBENS ÅRSMÖTE DEN 27 FEBRUARI 2013 KL.15.12  

Tuesday, February 19, 2013 9:11:00 AM Categories: Möten

 

 

 

 

Klubbstyrelsen kommer på årsmötet att informera om det senaste om avtalsläget. Den nya avtalsperioden börjar från 1 april. Vi kanske också vet något mera om hur produktions- och sysselsättningsläget ser ut framöver. På årsmötet kommer sedvanliga årsmötesförhandlingar att genomföras. Det är genomgång av verksamhets- och ekonomiska berättelserna samt revisionsberättelsen. Klubbens verksamhetsplan för 2013 kommer att presenteras  och beslutas.

På mötet kommer val till ordförande, styrelse, styrelsesuppleanter, revisorer med suppleanter att genomföras. Dessa är redan nominerade.Till ordinarie styrelseledamöter blir det omröstning med röstsedlar, tre är nominerade, två ska väljas. Från valberedningen är Per Knutsson och Susanne Stenqvist nominerade, övrig nominerad är Lars-Ove Ohlsson.

Till suppleantplatserna är det nio nominerade, sju ska väljas. Från valberedningen är Fredrick Carlsson, Fredrik Jonasson, Kenneth Lundahl, Gunilla Liebgott, Ulf Aldebert, Sead Subasic och Lars-Ove Ohlsson nominerade, övriga nominerade är Per Knutsson och Robert Pettersson. Beroende på hur styrelsevalet går kan det bli omröstning med röstsedel även på suppleantplatserna. På ovanstående uppdrag är det inte möjligt att lägga nya förslag.

Det blir också val av till studiekommittén, yrkesombud, ungdomsansvarig, försäkringsinformatörer, repskapsombud och valberedning. Några förändringar är det i dessa val mot tidigare år. Försäkringsinformatörerna väljs på tre år, valberedningen kommer att välja på tvååriga mandatperioder. Klubben har 30 ombud till IF Metallavdelningens repskap samt lika många suppleanter. Här fattas det namnförslag. Om du har förslag eller synpunkter till dessa val ta gärna kontakt med verkstadsklubbens valberedning. Sammankallande i valberedningen är Kimmy Nejdenlo i monteringen. På dessa val kan man lägga namnförslag direkt på mötet.

Mötet är i Folkets park i Oskarshamn, starttidpunkt kl.15.12. Klubben kommer att bjuda på fika i anslutning till mötet. Det är tillåtet att parkera på ICA Maxiparkeringen. Det är viktigt att man som deltagare på mötet fyller i deltagarförteckningen. Det är bra att kunna styrka att man verkligen varit på mötet. Klubbstyrelsen kommer anslå nödvändig restid från mötet tillbaka till arbetet för att erhålla rätt arbetstid.

Man har rätt att stämpla ut 18 minuter innan mötet börjar, d.v.s. kl 14.54. Meddela din produktionsledare att du tänker gå på mötet. Tillåt inte någon att hindra dig, utnyttja din rätt att gå på klubbens möte. OBS: Endast medlemmar i IF Metall anställda på Scania har rätt att gå på mötet.

Stämplingsregler
Du som jobbar dagskift. Du stämplar ut kod 18 när du går på mötet. När du är tillbaka till arbetet, gå in på tidsbokning, utökad och kod 14 för att boka tiden utöver ordinarie arbetstid. Du som jobbar kvällsskift. Stämpla in på kod 18 när du kommer tillbaka till arbetet.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ett fullständigt orimligt bud 

Tuesday, February 19, 2013 9:09:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

Ett 3-årigt avtal med en total avtalshöjning på 4,5 procent. Det var budet som Teknikföretagen, Teko och Industri- och kemigruppen överlämnade till IF Metall den 2/6.
– Inga av våra krav är tillgodosedda, arbetsgivaren står kvar vid alla sin krav på försämringar av kollektivavtalet, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Enligt arbetsgivarna innebär budet en kostnadsökning på 4,5 procent för tre år, från 1 april 2013 till 31 mars 2016.

 Nivån är alldeles för låg, det här är inte acceptabelt. Det enda positiva är att de öppnar upp för en fortsatt diskussion för någon form av  pensionsavsättning. 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Förbättringar i vår försäkring 

Tuesday, February 19, 2013 9:07:00 AM Categories: Försäkringar

 

 

 

Ett antal förbättringar trädde i kraft i sjuk- och efterlevandeförsäkringen den 1 januari 2013. Allt eftersom årets avtalsrörelse blir klar kommer fler förändringar att införas i andra försäkringar. Ersättning vid arbetsoförmåga höjs från 1 300 kronor per månad till 1 800 kronor per månad. Detta är en ersättning som betalas ut om du blir arbetsoförmögen på grund av sjukdom eller olycksfallsskada. Efter en karens på 90 dagar betalas 1 800 kronor ut. Vid fortsatt minst halv arbetsoförmåga efter uppnådd karens (180 dagar) kan ersättning lämnas månadsvis i högst 13 månader, längst till och med den månad du fyller 65 år. Ersättning lämnas med så stor del av försäkringsbeloppet som motsvarar arbetsoförmågan, vid hel sjukskrivning betalas 1 800 kronor per månad. Diagnoskapitalet höjs från 30 000 kronor till 50 000 kronor. Utöver det är numera bröstcancer in situ (elakartade cancerceller utan förmåga till spridning) med som diagnos. Diagnoskapital innebär att det omedelbart vid diagnos betalas ut 50 000 kronor. Kontakta Folksam för en komplett lista över vilka diagnoser som omfattas. Dödsfallsbeloppet höjs från 100 000 kronor till 120 000 kronor. Detta belopp betalas ut för att hjälpa till med begravningskostnader. Förmånstagarna är i första hand make/maka, registrerad partner och sambo. I andra hand arvingar.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 72 of 79 << < 40 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 > >>