• RSS
  • Subscribe

Archives

Valet är ditt! 

Thursday, September 19, 2013 9:54:00 AM Categories: LO

 

 

 

Valet nästa år ska handla om din vardag och de frågor du och dina arbetskamrater tycker är viktiga. För att hitta vilka krav facket ska ställa inför valet har LO tagit fram en enkät. Ta chansen att vara med och bestämma vilken politik vi ska ha efter valet! Enkäten består av tio frågor och finns på http://mittsverige.lo.se.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Thursday, September 19, 2013 9:44:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

Hej, alla medlemmar hoppas att allt är bra, vi har haft en ombalans och med den har det blivit många frågor. Framförallt så får vi många frågor kring övertid så jag tänkte skriva lite om vad vi gör, och hur man ska hantera övertid enligt våra avtal.

Vad gäller den generella övertidsfrågan så har klubben begärt förhandling med företaget, detta gör vi så att vi förhoppningsvis kan få till en förbättring. Fortfarande så hör vi att man ska söka ledighet för övertid, detta kan bara bli verklighet vid SFA, och det är när man har blivit varslad och att det efter varslet uppstår problem som gör att man inte kan jobba. All annan övertid förläggs till ledig tid och man söker därför inte ledigt, varslar arbetsgivaren så kan man eller så kan man inte jobba övertid. Viktigt att veta att det alltid är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet, och får man förhinder så är det chefen man säger till. Man ska ha ett klart ja eller nej, är man inte nöjd ska man därefter vända sig till den fackliga organisationen.

Jag får till mig en hel del frågor varför arbetsgivaren ringer hem när man är sjuk, en del upplever att man ringer för ofta, man känner sig därför pressad. Jag tycker att det är bra om man hör av sig någon gång under sjuskrivningen för att höra med medlemmen hur den mår. Men är det så att någon upplever det jobbigt med många telefonsamtal så hör av er till Verkstadsklubben.

 

 

M.vh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nu får det vara nog! 

Tuesday, September 3, 2013 11:01:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

 

Ursäkt efter ursäkt har levererats som motiv till att tvinga arbetare jobba övertid.

Vi är inte emot att jobba ifatt tappad produktion. Men ombalans efter ombalans har det flaggats för att det är för snålt med tid och viljan från Scania är att ha 100% beläggning och över (glidposition).

 

 

 

 

Kontentan är:

 

En för slimmad organisation  ger inte utrymme för något fel. Därför tappar vi produktion och har svårt att leverera takt och kvalité till våra kunder.

Stressad personal med 100% arbetsbelastning ger varken takt eller kvalité och blir väldigt energislukande. Vi vill kunna leverera, men har dåliga förutsättningar att göra det. Övertid är i längden dåligt då det kommer en gräns där vi inte tål mer.

Vi ser allvarligt på företagets tillkortakommanden kring att hantera personal och produktion på ett acceptabelt sätt.

Företaget använder nu övertid för att kompensera bortfallet p.g.a. dåliga ombalanser. Personal som sliter ut sig och sjukskrivningarna ökar.

Vi vill att:

 

  • 80-20 gäller, att arbetare är utanför lineproduktion 20% av arbetstiden
  • 90% beläggning av positioner för att få mindre sjukskrivning genom vettig återhämtning mellan hytter

Detta är det minsta vi kan kräva av Scania. För sjukskrivning lönar sig inte och produktionen ska kunna flyta även vid små hinder så att våra kunder inte blir drabbade.

 

Klubbstyrelsen Scania-Oskarshamn på uppdrag av verkstadslubbens medlemmar.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Taktuppgång 

Tuesday, September 3, 2013 11:00:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Åter en ombalans för en taktuppgång som givetvis är positivt.

Skyddsombud och gruppstyrelse har varit informerade och delaktiga utifrån att ombalansen är förhandlad och riskanalyser har gjorts.

En dialog med skyddsombud, produktionsledare och verkstadschefer har förts under resans gång och IF Metall har i riskanalyserna och i protokoll framfört våra synpunkter och påpekat eventuella faror och problem. Ibland har företaget lyssnat ibland inte. Vi har fört fram att vissa Streamlinesmontage på Line 1-2 och 3 kan bli problematiska. Vi har även lyft att Line 4 har fått delmonteringsjobb som dom ska göra åt andra liner. Detta innebär extra gångtid och blir därför en stressig situation för montörerna. Vissa positioner på IB har en väldigt hög beläggningsgrad.

Även när det gäller materialhanteringen har en dialog förts och beläggning och stress har påpekats.

 Nu är det viktigt att vi alla under de veckor som är kvar till den nya balansen ska gälla, lyfter upp problem och flaskhalsar till chefer och skyddet så rätt åtgärder kan vidtas. Så att vi alla får en arbetsbelastning som gör att vi orkar med att utföra vårat arbete på ett säkert och ergonomiskt sätt.

 

Klubbstyrelsen

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kompetensbanken 

Tuesday, September 3, 2013 10:59:00 AM Categories: Från Förbundet

 

 

Kompetensbanken

IF Metalls kompetensbank är ett långsiktigt och viktigt verktyg i förbundets arbete med kompetensförsörjningen inom industrin.
Kompetensbanken kompletterar Arbetsförmedlingens och omställningsföretagens insatser. Det är lika enkelt att som arbetsgivare söka personal, som för medlemmar att registrera sina uppgifter och söka bland inlagda jobbannonser.

Kompetensbanken jämför företagens kompetenskrav mot arbetssökande som motsvarar innehållet i tjänsten. Registrerade medlemmar får automatiskt information om att företaget söker personal.

 

 

 

 

 

 http://ifmetall.se/ifmetall/home/content.nsf/aget?openagent&key=kompetensbanken_1377081714383

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Studiekomittén anordnar uppsökeri.... 

Tuesday, August 20, 2013 11:54:00 AM Categories: Studier

 

 

 

Nu vecka 35 och 36 kommer vi att gå igenom Scania, Intralog och Dynamate i Oskarshamn för att nå er medlemmar med det kursutbud IF Metall har.

Vi kommer att gå dagtid d.v.s. ni som går ständig kväll/natt/helg kan ta kontakt med oss å telefon eller komma hit tidigare.

Om ni ej har möjlighet att komma, tag kontakt med någon i studiekomittén, eller någon annan förtroendevald.

Vi är här under dessa dagar

 

Måndag: Press, Kaross; Måleri

Tisdag: Omkringliggande verksamhet – Materialhantering/Logestik, transport, packningen (ABB),

 Dynamate och utvecklingsline m.fl.

Onsdag: Monteringen och furneringen

 Underhåll vid respektive verkstad

 

Kaross. Alve Persson 65742

Monteringen: Leine Johansson 65607

Monteringen: Sead Subasic 67250

Monteringen: Kimmy Nejdemlo 65618

Mtrl hant: Daniel Lazic 65767

Intralog: Ulf Aldebert 65892                   

Dynamate: Robin Olsson 67282

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Märket skyddar Sveriges ekonomi 

Tuesday, August 20, 2013 11:53:00 AM Categories: Centrala avtal Löner

 

 

 

 

I en debattartikel publicerad i Arbetet den 20 juni 2013 hävdar Annika Elias och Maria Elinder, ordförande respektive lönebildningschef för Ledarna, att industrins lönenormering och siffersatta avtal är ett hot mot samhällsekonomin. De vill hellre se sifferlösa avtal där individen får sköta sin egen lön.
– Vår modell har stått sig väl i över 15 år. Den har överlevt högkonjunkturer och allvarliga finanskriser, säger IF Metall förbundsordförande Anders Ferbe.

Industriavtalet tecknades för första gången 1997. Sedan dess har reallönerna stigit med i snitt 2 procent per år. Med dess hjälp har löntagares inkomster ökat och företagen har kunnat förutsäga deras lönekostnader.

– Om det blir sifferlösa avtal i framtiden så kommer varje avtal fungera som ett golv. Det blir en uppåtgående spiral som kommer elda på inflationen, fortsätter Anders Ferbe.

 

Den svenska modellen går mycket väl ihop med dagens system av rikstäckande kollektivavtal med löneökningar. IF Metalls medlemmar har tjänat på det och vi ställer oss mycket tveksamma till att industrinormeringen skulle verka negativt på våra medlemmars arbetsengagemang, som Ledarna hävdar i sin debattartikel.

– De senaste årens produktivitetsökningar och effektiviseringar borde vara ett gott bevis på att systemet fungerar. Lägg därtill att antalet konflikter på arbetsmarknaden har varit väldigt lågt, avslutar Anders Ferbe.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Tuesday, August 20, 2013 11:52:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

Hej och välkomna tillbaka från semestern alla medlemmar, hoppas att ni har haft det bra under ledigheten. Nu blir det en vardag igen med allt vad det innebär, från klubbens sida fortsätter den fackliga kampen med att försöka få till lösningar kring dom frågor som står högst upp på agendan, bl.a  bemanningsfrågan. Några ord på vägen, ingen fråga är för liten så hör av er.

 

 

 

 

M.vh  Mikael ”Sippa”  Johansson.
 
 
 
 
 
 
 
Share This Using Popular Bookmarking Services

En montörs funderingar kring Scania. 

Tuesday, July 9, 2013 11:59:00 AM Categories: Insänt

 

 

Har jobbat på Scania i ett antal år nu, har en bred kompetens inom olika yrken hos olika arbetsgivare. Vilket får mig och fundera på det ena och det andra som försegår här på våran arbetsplats.

Klagar man på vårat arbete till någon i högre befattning har man flera gånger fått svaret

” Passar det inte, hitta ett annat jobb ” vilket inte är ett svar som duger.

Nu så här lagom till semestern är ni igång med det ”vanliga” racet med övertid, buffert körning osv... och inte minst värmen. Hur kan det komma sig att det bara är vi här i Oskarshamn som inte får ha fläktar vad som gör vår arbetsplats bättre?

Kan säga att av alla Scania fabriker jag besökt så är vi den som har det sämst, tjänar minst och svettas mest!

Alla mina funderingar leder till en sak pengar, inget får kosta sägs det.........vill personligen påstå att Scania Oskarshamn mm är ologiska när det gäller att investera rätt, flytta el vid ombalanser till vilka kostnader? Tänk själva när ni vill ha något till linen vilka problem och tid det tar... När det samtidigt går att slösa i andra änden där det inte är någon som ifrågasätter??

Det största slöseri som drabbar oss i monteringen heter FU. Tänk alla artiklar du monterar, sliter, får blåa/röda punkter, svettas...tänk sen att någon plockar bort dem monterar dit annat, det som monterats bort slängs (nya artklar). Ekonomi, för f..det är ett skämt!! Det finns många exempel, det är dax att ni tittar utanför våra fyra väggar!

Arbetstider och lön....skämt det med, första veckan kommer gå till att vila upp sig och bli mänsklig. Lön? Eller bidrag kalla det vad ni vill, sätt alla chefer på line och ha en tre minutare efter varje takt och se hur bra det går. Dax att erkänna oss montörer! För utan oss blir det inga lastbilar!!

Vår hälsa blir allt sämre och företaget förstår inte varför. Då börjar man med massa hälso snack osv.. Samtidigt hör jag prat om 100% beläggning...logik åter igen.

Säger bara till företaget: Medmänsklighet vet ni vad det är??

Snacket om att vi jobbar smartare när vi effektiviserar, taktar upp är det största ski.. snack. Gör du 100 takter har du gått en distans gör du 200 hur lång distans har du då gått? Ni som jobbar ute på golvet tänk lite på vad ni får för info och vad det är företaget säger egentligen......

Om nu Scania är så bra arbetsplats som alla ”högre” chefer osv. säger, så har jag en sak att säga er...

UT MED MEDARBETARENKÄTEN I ÅRSRAPPORTEN OM NI TÖRS!!??

 

//Montören

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Till företagsledningen 

Tuesday, July 9, 2013 11:58:00 AM Categories: Insänt

 

 

Ni pratar mycket om hälsovård och vi ska  vara alerta. Men nu har det varit för jävligt en längre tid med massa söndagar och Toyota tillfällen. Vi tycker att ni har tappat respekten för oss på golvet. Så man undrar när man ska samla krafter med era timmar, när som helst vill ni att man jobbar. Det vore bättre om man jobbar sin tid i veckorna.

 

 

Metallare från panelen

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 68 of 79 << < 40 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 > >>