• RSS
  • Subscribe

Archives

Du tjänar på att vara medlem i facket 

Tuesday, April 1, 2014 11:56:00 AM Categories: Medlemskap

  

 

 

Denna figur visar värdet av kollektivavtalet på ett år.
I beräkningen har man antagit följande: 

Lön 25694 kr per månad
Arbetstid 2-skift 05:30-14:00 och 14:00-22:30
Inklusive 30 minuters rast

 

 
Värdet av kollektivavtalet på ett år:        90466 kr
Medlemsavgift 1,7%:                                  -5833 kr
Detta tjänar du på att vara medlem:          84583 kr
Gäller från Maj 2014

  

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lönenivåer från 2014-04-01  

Tuesday, April 1, 2014 11:55:00 AM Categories: Löner

Share This Using Popular Bookmarking Services

Gemensamt uttalande från facken på Scania om VWs bud 

Friday, March 28, 2014 1:21:00 PM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

 

Vi har fått en del frågor om processen och om vad som händer nu.

 

När budet kom tog vi initiativet att starta förhandlingar med VW för att få ned det som lovades oss på papper, och för att hantera den oro som våra medlemmar uttryckte. Detta arbete pågår för fullt och vi har bra samtal med VW:s ledning och de fackliga organisationerna inom VW.

 

Om ett avtal blir klart så innebär det inte att vi tar ställning till budet, det är inte vår sak. Vår roll är att se till medlemmars intressen oavsett ägarförhållanden.

 

Vi kommer att komma med ytterligare information så snart förhandlingarna är avslutade och avtalen är undertecknade.

 

Gemensamt uttalande från IF Metall, Unionen, Ledarna och Akademikerna på Scania som tillsammans bildar SKS (Scania Kontaktgrupp Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från årsmötet 

Tuesday, March 18, 2014 10:40:00 AM Categories: Möten

 

Verkstadsklubbens årsmöte hölls 5 mars med ca 200 närvarande medlemmar. Ordförande för mötet var förre huvudsskyddsombudet Mats Nilsson och sekreterare var Stefan Axelsson. Klubbordförande Mikael Johansson rapporterade bland annat om produktions- och sysselsättningsläget, förhandlingar och om uppdraget från nomineringsmötet om att beräkna hur många heltidsanställningar som all övertid i höstas motsvarade.

 

Tomas Söreling från avdelningen var inbjuden för att prata om kompetensbanken (http://www.ifmetall.se/kompetensbanken) som är ett verktyg för att matcha medlemmars CV med lediga jobb från olika företag. Han rapporterade även om vårt nuvarande centrala avtal som sträcker sig till juni 2015.

 

Klubbens verksamhetsberättelse och verksamhetsplan redovisades och godkändes.

 

Val

Till kassör på två år valdes Joakim Rylin. Till styrelseledamöter på två år valdes Jörgen Palmér, Jenny Ilke Hjelm och Fredrick Carlsson. (Ledamöter i styrelsen med ett år kvar: Mikael Johansson, Per Knutsson och Susanne Stenqvist) Till styrelsesuppleanter på ett år valdes i nämnd ordning: Fredrik Jonasson, Daniel Lazic, Kenneth Lundahl, Ulf Aldebert, Leine Johansson, Sead Subasic och Leonardo Canas.

 

Övriga som valdes på mötet var: Revisor (2 år) Peter Frank. (Revisorer med ett år kvar: Poul-Erik Nielsen och Sven-Olof Adolfsson.) Revisorssuppleanter (1 år) Roger Eriksson och Mikael Johansson (monteringen).

Studieorganisatör (2 år) Leine Johansson. Studiekommitté (1 år) Kimmy Nejdenlo, Jeff Sabel, Kristine Kurschner, Sead Subasic och Daniel Lazic. Yrkesombud (1 år) Stefan Pettersson. Ungdomsansvarig (1 år) Malin Hultin. Internationellt ansvarig (1 år) Mikael Johansson.

 

Under punkten övriga frågor togs bland annat frågan om klämdagar upp. Mikael Johansson meddelade att det är en koncernfacklig fråga.

 

Efter genomfört möte lottades speedwaybiljetter och biobiljetter ut bland mötesdeltagarna.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags att söka stipendium 

Tuesday, March 18, 2014 10:37:00 AM Categories: Från Förbundet Studier

 

Om man är medlem i IF Metall och arbetar inom ett företag anslutet till Teknikföretagen (vilket Scania är), och vill studera något ämne inom ramen för utvecklingsavtalet så kan man söka stipendium från IF Metalls och Teknikarbetsgivarnas stipendiefond. Ämnen som kan ge rätt till stipendium är till exempel utveckling av arbetsorganisation, företagets ekonomi, resursfrågor eller liknande. Fonden bekostar, helt eller delvis, studielitteratur och studiematerial. Ansökan ska innehålla beskrivning av studieändamål, innevarande och/eller kommande läsår samt kostnadsberäkning. På http://www.ifmetall.se/ under ”medlemskap” kan man ladda ner blankett för ansökan.

 

Blanketten skickas till:

Stiftelsen IF Metalls och Teknikarbetsgivarnas Stipendiefond

Raija Fri

Olof Palmes Gata 11

105 52 Stockholm

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vad gäller vid övertid? 

Tuesday, March 18, 2014 10:30:00 AM Categories: Arbetstider Centrala avtal Lokala avtal

 

På begäran skriver Hyttbyggaren igen om verkstadsklubbens syn på hur beordring av övertid och skäl att inte jobba övertid ska hanteras i Teknikavtalet. Nu är läget rätt lugnt avseende övertiden, men av erfarenhet vet vi att ikappkörning och +SFA kommer igen regelbundet.

 

Beordring av övertid

Enligt Teknikavtalet är all övertid beordrad övertid. Det är alltså företaget som avgör om övertid behövs, den anställde kan inte bestämma att han eller hon ska jobba övertid.

På Scania används två typer av övertid. När det gäller ”vanlig övertid” är det § 4 moment 5:1 i teknikavtalet som gäller. Där står följande: ” arbetsgivaren så anser erforderligt bör arbetstagaren, såvida han icke är därtill förhindrad, arbeta på  övertid i den utsträckning som denna paragraf medger. Meddelande om att arbeta på övertid ska äga rum ävensom förhinder att arbeta på övertid ska lämnas i god tid och senast före sista rast på ordinarie arbetstid”.

 

Ikappkörningsövertid, (”Toyotatimmen”) är vanligt övertid. Enligt en lokal överenskommelse måste företaget varsla den övertiden senast dagen innan. I överenskommelsen om Ikappkörningstimmen finns också rätten till 12 minuters måltidsuppehåll.

Den andra typen av övertid som används på Scania är +SFA.

 

Skäl att inte arbeta övertid?

När vi kommer in på skälen att inte jobba övertid vet klubben ungefär var gränsen går mellan ett giltigt skäl eller inte, men varje enskilt fall måste prövas var för sig i förhandling.

 

Följande rutin/förhandlingsordning gäller vid sådant tillfälle:

  • Företaget beordrar övertid av den anställde.
  • Den anställde meddelar skäl att han/hon inte kan vid det tillfället.
  • Företaget säger nej till skälen och hävdar fortfarande skyldighet att arbeta.
  • Den anställde kontaktar verkstadsklubben, klubben gör en bedömning av skälen.
  • Om klubben bedömer skälen som Ok begär klubben förhandling med företaget.
  • Om inte överenskommelse nås i förhandlingen kan klubben begära tolkningsföreträde. Då gäller klubbens uppfattning i det enskilda tillfället till frågan är avgjord i förhandling eller domstol och det är klubben som är skadeståndsansvarig om vi har fel, den enskilde går fri.
Share This Using Popular Bookmarking Services

Resultatbonusstiftelsen informerar 

Tuesday, March 4, 2014 1:03:00 PM Categories: SRB
 
Det är många som hör av sig till styrelsen och andra kontaktpersoner för Scanias Resultatbonusstiftelse med frågor, med anledning av Volkswagens bud till Scanias aktieägare.
 

Pertti Peltola, som är stiftelsens ordförande, förklarar vad som gäller:

 SRB

 − Enligt stadgarna ska hälften av tillgångarna i Scania Resultatbonusstiftelse utgöras av Scania-aktier. Detta innebär att stiftelsen varken kommer att  ta ställning till erbjudandet från Volkswagen eller det råd som  från den oberoende kommitté som granskar erbjudandet kommer att lämna.  Portföljens sammansättning medger inte heller försäljning av några Scania-aktier via börsen.

 

 Värdet på Scania-aktierna i de fondandelar som kan skiftas ut i mars i år är beräknat på aktiekursen per den 30 december 2013, som var strax under 126 kr. Eftersom Scania-aktien just nu handlas på börsen för närmare 200 kronor undrar andelsägare som valt att göra en utskiftning i mars om det går att ångra sitt val.

 

 − Enligt skattereglerna måste underlaget för beräkning av reavinstskatt redovisas vid årsskiftet. Därför går det inte heller att ångra sin anmälan om utskiftning av fondandelar efter årsskiftet, förklarar Pertti Peltola.

 

 På ScaniaForMe, under rubriken "Mina förmåner" hittar du information om dina andelar i Scanias resultatbonus.

 

(Denna text är hämtad från Inline.)

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information från MSS (Metallfacken Scania Sverige) 

Thursday, February 27, 2014 3:56:00 PM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Utifrån den uppkomna situationen med en eventuell upphandling av Scania från Volkswagens sida, så ser Verkstadsklubbarna det som sitt uppdrag att försöka få garantier som säkrar arbetstillfällena i Södertälje/Sverige.

Detta gäller naturligtvis oavsett hur dagens ägare väljer att hantera sin aktieportfölj.

Analyser om hur dessa garantier kan komma att se ut pågår, och vi tror att en bra utgångspunkt kan vara att få ner delar av Leif Östlings uttalande från fredagens presskonference i ett undertecknat avtal.

Mvh MSS

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Studieledighet 

Thursday, February 20, 2014 1:20:00 PM Categories: Centrala avtal Studier

 

 

 

Studieledighet kan alla arbetstagare söka. Det spelar ingen roll om man är tillsvidareanställd och visstidsanställd för att studieledighetslagen ska gälla. Detta gäller även då inhyrda som då söker studieledigt, i vårat fall hos Lernia.

Vilka studier ger rätt till ledighet
Det gäller alla studier oavsett om den är förknippad med arbetsplatsen eller inte. Den anställde kan själv välja vad hon/han vill studera. För att studierna ska omfattas av studieledighetslagen måste dock huvudsyftet vara att deltagarna ska få kunskap eller färdighet. Utbildningen måste dessutom vara planmässig och innehålla vissa inslag av undervisning. Rena självstudier ger inte rätt till ledighet.

Vem omfattas av lagen
Den anställde bestämmer själv uppläggningen på studierna. Man kan själv välja om man vill studera på heltid eller deltid. Den som varvar undervisning och självstudier t.ex. distansstudier, har rätt till ledighet för både undervisning och självstudier. Dessutom kan man ha rätt till ledighet för förberedelser inför en kurs. Praktik hos annan arbetsgivare, om den ingår in ett led i utbildningen, omfattas också av rätten till ledighet.

Hur gå tillväga?


Längre studieledighet
För att söka längre studieledighet, d.v.s. studier som omfattar mer än 14 dagars sammanhängande studier. Ska du varit anställd hos arbetsgivaren under:                                                                                                De senaste 6 månaderna då ledigheten börjar eller minst tolv månader under de senaste två åren.

Sök minst 6 månader i förväg. d.v.s. NU om du tänker/planerar/funderar på att studera i höst, och gärna halvårsvis då ni har rätt att jobba under loven.

Obs! Arbetsgivaren kan inte neka ledighet men kan skjuta på den upp till 6 månader. Om Arbetsgivaren vill skjuta på den längre krävs en överenskommelse mellan IF Metall och företaget.

Kortare studieledighet och fackliga studier
För att söka kortare utbildning, d.v.s. studier som omfattar mindre än 14 dagars sammanhängande studier. Söks minst 14 dagar i förväg.
Obs! Arbetsgivaren kan inte neka ledighet men kan skjuta på den upp till 14 dagar. Om Arbetsgivaren vill skjuta på den längre krävs en överenskommelse mellan IF Metall och företaget.

Avbrytande av studieledighet
Om studieledigheten är tidsbestämd har den anställde rätt att återgå till arbetet när ledigheten upphör. Om den anställde överhuvudtaget aldrig påbörjat studierna så har han eller hon både rätt och skyldighet att kvarstå i arbetet. Om studieledigheten gäller tillsvidare eller om utbildningen avbryts i förtid gäller särskilda regler Den anställde avgör själv när han eller hon vill återgå till arbetet. Man ska underrätta arbetsgivaren om man vill återgå. Om ledigheten varat mer än en arbetsveckan är arbetsgivaren dock inte skyldig att ta emot den anställde omedelbart. Arbetsgivaren kan skjuta på återgången i en månad om ledigheten varat minst ett år,14 dagar i alla övriga fall

Funderar du på att ta ledigt för studier kontakta studiekommittén (se grupptavlor)

Studieorganisatör – Leine Johansson 0491-765 607            

 

   

Share This Using Popular Bookmarking Services

Det fackliga löftet 

Thursday, February 20, 2014 1:17:00 PM Categories: Medlemskap

 

 

 

Syftet med en fackförening är i första hand att förhindra lönekonkurrens och att skapa så bra arbetsvillkor som möjligt

 

Varje medlem i facket ställer genom sitt medlemskap upp på fackföreningens grundlag - det fackliga löftet - att aldrig någonsin arbeta till sämre lön eller villkor än de vi kommit överens om i föreningen. Det är därför angeläget att så många som möjligt är med i facket.

"Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav." 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 63 of 79 << < 40 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 > >>