• RSS
  • Subscribe

Archives

Ordförande har ordet 

Tuesday, July 8, 2014 2:27:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej alla medlemmar, nu börjar det närma sig semester och med det välförtjänt ledighet. Det har varit en hektisk period med mycket övertid, dels har vi kört sfa och dels har det varit en hel del produktionsstörningar som föranlett övertidstimman och annan övertid. Jag vet att företaget försöker att få bukt med problemen, vi har fört fram våra synpunkter och man gör vad man kan för att rätta till detta så att vi kan minimera övertiden. Nu går vi på semester och får en välförtjänt ledighet. Vi får hoppas att vädrets makter är med oss så att vi kan ta till vara sol och bad. Jag vill med detta passa på och önska er en riktig skön semester.

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson. 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ta hand om varandra! 

Tuesday, June 24, 2014 11:03:00 AM Categories: Arbetsmiljö

  

 

Verkstadsklubben ser med oro att antalet ärenden rörande psykosociala problem har ökat. Det rör sig om allt från utbrändhetssymptom och psykiska problem, till mobbning och osämja.

Orsakerna till detta kan vi bara spekulera i, men det är klart att både arbete och familjesituation påverkar vår psykiska hälsa. Det är inte bara här på Scania som dessa problem ökar. Ser man till hela landet är numera psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

Mobbning är inte acceptabelt! För att förhindra mobbning gäller det att se tidiga tecken. Håll ögon och öron öppna för skitsnack, uteslutning, menande blickar och undanhållande av information riktat mot en viss person. Skämt och skoj kan underlätta arbetet, men tänk på att gränsen för vad som är ok varierar för olika människor.

Liksom fysisk hälsa är den psykiska hälsan en del av arbetsmiljöarbetet. Det grundläggande är att det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen för att kunna fånga upp brister i arbetsmiljön som kan leda till ohälsa, till exempel psykisk påfrestning på grund av stress eller andra orsaker. Arbetsgivaren har ansvaret för att arbetsmiljön är så riskfri som möjligt och ska regelbundet genomföra undersökningar av arbetsförhållandena, bedöma riskerna för ohälsa, genomföra åtgärder och följa upp dessa. Till hösten har Scania planerat en ny medarbetarenkät.


Tecken på för mycket stress

Eftersom stress påverkar så många delar av kroppen och eftersom symtomen på för mycket stress är olika mellan olika personer, kan det visa sig på flera sätt. Till exempel kan man

  • få sömnproblem

  • känna stor trötthet som inte går att vila bort

  • känna sig rastlös, ha svårt att koppla av och varva ner

  • känna sig irriterad, rädd, nedstämd eller få ångest

  • få sämre minne och svårt att koncentrera sig

  • få hjärtklappning, högt blodtryck eller känna att det är svårt att andas ordentligt

  • få problem med magen, till exempel magkatarr eller förstoppning

  • få huvudvärk eller känna sig stel, spänd och få ont i kroppen.

Källa: Vårdguiden (http://www.1177.se)

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information från avdelningen 

Tuesday, June 24, 2014 11:01:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden Medlemskap

 

 

 

Den 6:e september anordnar IF Metall Östra Småland och GS-facket Östra Småland en familjedag på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Medlemmar i dessa fackförbund erbjuds att köpa inträde till kraftigt rabatterade priser.

 

Familjebiljett:          200 kr (2 vuxna och 3 barn)
Enkelbiljett:             100 kr

Öppettider: 10:00-17:00

 

Under dagen kommer det att anordnas en tipspromenad med fina vinster. Förbundsordföranden Anders Ferbe (IF Metall) och Per-Olof Sjöö (GS) kommer att vara på plats och dra vinnarna.

 

 

 

Anmälan görs till avdelning 38 på telefon 0491-767390.

 

 

 

 


Sista anmälningsdag är den 11 augusti. För mer info se avdelningens hemsida: www.ifmetall.se/avd38

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Läget i VW-affären 

Tuesday, June 24, 2014 11:00:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

Arbetet med att komma överens med Volkswagen om våra koncerngemensamma överenskommelser fortgår. Hittills har de lokala fackklubbarna diskuterat vilka frågor som måste tas upp. På Onsdag (25/6) träffas SKS (Scania Kontaktgrupp Sverige) för att diskutera frågan. På Torsdag och Fredag (26-27/6) kommer MSS (Metall Scania Sverige) att träffas och förbereda förhandlingarna med företaget. I den tidigare överenskommelsen med VW blev vi garanterade ett bonussystem. Hur detta system ska se ut är en av sakerna som ska förhandlas. En annan är den gamla överenskommelsen om utdelning av Scania-aktier efter lång anställningstid.

 

Överenskommelsen med VW
Huvuddragen i den tidigare överenskommelsen med Volkswagen:
- Scanias huvudkontor och produktionsanläggningar blir kvar i Sverige.
- Facken garanteras representanter i de organ som rör Scania-frågor.
- All flytt av produktion,  forskning och utveckling måste godkännas av facken.

 

Resultatbonusstiftelsen
I och med att Volkswagens bud på Scania gick igenom har bonusstiftelsen sålt alla sina Scania-aktier. Som en följd av det måste man ändra stadgarna som säger att stiftelsen skall placera minst hälften av kapitalet i Scania-aktier. Denna ändring har anmälts till kammarkollegiet som ska godkänna ändringen. Under tiden har pengarna från försäljningen placerats i räntebärande papper.
För den enskilde andelsägaren blir det ingen skillnad när det gäller bonuspengar som förvaltas av stiftelsen. Utskiftning av bonus kommer att ske på samma sätt som tidigare

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Semesterfakta 

Tuesday, June 10, 2014 11:52:00 AM Categories: Löner

 

Förläggning av semestern

Förläggningen av huvudsemestern blir veckorna 29 till 32 d.v.s. 14 juli till 10 augusti. Enligt semesterlagen är arbetsgivaren skyldig att ge arbetstagarna en sammanhängande ledighet på minst fyra veckor under perioden juni-augusti. Det finns ingen självklar rätt till den femte veckan i anslutning till de fyra stoppveckorna.

 

Semesterdagar

Det är semesterlagen som styr beräkningen av antalet semesterdagar. Intjänandeår för årets semester är 1 april 2013 till 31 mars 2014. Antalet anställningsdagar under ovanstående period divideras med 365 för att sedan multipliceras med 25. Avrundning görs uppåt. Om man har haft frånvaro under året som inte är semesterlönegrundande avräknas de från anställningstiden. Vad som är semesterlönegrundande frånvaro framgår i semesterlagen, det kan vara egen sjukdom, del av föräldraledighet, viss typ av utbildning mm.

 

Semesterlönen

Semesterlönen är ordinarie månadslön med semestertillägg. Semestertillägget är 0,8 % per dag av ordinarie månadslön (”fast tillägg”), samt ”rörligt tillägg”. Det ”rörliga tillägget” bestäms av ett koncernavtal. Det är 14 % av de semesterlönegrundade tilläggen (i första hand OB- och övertidsersättningar) som man erhållit under föregående kalenderår dividerat med antalet semesterdagar. Det rörliga beloppet ska framgå på lönespecen från majlönen. Semestertillägget för huvudsemester betalas ut i förskott på junilönen för 20 dagar. Sparade dagar kan inte betalas ut i förskott, de betalas som tidigare i efterskott.

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information för feriearbetare 

Tuesday, June 10, 2014 11:51:00 AM Categories: Löner

 

 

 

Verkstadsklubben hälsar ferieanställda välkomna till våra verkstäder. Från klubbens sida uppmanar vi våra medlemmar att ta väl hand om de som kommit in på företaget.

Med anledning av att företaget har tagit in ferieanställda gör verkstadsklubben en kortare genomgång i Hyttbyggaren om vad som gäller om löner och arbetstider. Om det finns frågor kontakta gärna din produktionsledare, lönekontoret eller verkstadsklubben. Finns det frågor om ev. medlemskap i IF Metall, kontakta klubbexpeditionen.

 

Nedanstående uppgifter är hämtade från de överenskommelser som finns mellan verkstadsklubben och företaget. Regelverket finns med i våra lokala avtal och betalningsnormer.

 

Ersättning för feriearbetare

Yngre än 18 år                         81 kr/tim

18 år och äldre                       104 kr/tim

Minst 2 års högskolestudier    104 kr/tim

Minst 3 års högskolestudier    108 kr/tim

 

Vid en tidsbegränsad anställning som ferieanställningen är, betalas även en semesterersättning ut som är 13 procent på intjänad lön.

 

Företaget gör numera en tydligare skillnad mellan ferieanställda och semestervikarie. Feriearbete är utanför ordinarie bemanning och ersätter ingen annan anställd. En semestervikarie ersätter en person i den ordinarie bemanning och ska därför erhålla nivålön 1 i aktuellt värderingsområde. Det som tillkommer i båda fallen är OB-, skiftformstillägg och semesterersättning enligt avtal.

 

 

Ersättning för semestervikarie – timlön motsvarande medarbetare 1

VO 1 (montering, vissa arbeten i målerierna)             119 kr/tim

VO 2 (kontroll, justering)                                         123 kr/tim

VO 3 (press, kaross, vissa arbeten i målerierna)       127 kr/tim

VO 4 (logistik)                                                        115 kr/tim

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, June 10, 2014 11:50:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 Hej på er alla medlemmar. Hoppas att allt är bra med er! I dagens hyttbyggare tänkte jag skriva lite om förhandlingsläget och VW-övertagandet. Vi har många förhandlingar i gång, både arbetsplats, lokala, koncerngemensamma och även centrala förhandlingar som ligger på förbundet i väntan på förhandling. En av de stora och viktigaste är den koncernförhandling som gäller inhyrning och dess regelverk. Vi har nu haft den förhandlingen i gång över ett år, vi känner väl nu att det börjar gå åt rätt håll och vi hoppas snart på en lösning i frågan.

Vi har och har haft många förhandlingar angående omorganisationen i våra verkstäder, som ni vet så händer det mycket just nu så vi måste vara förberedda kring det framtida löne- och organisationsarbetet. Vi har byggt ett nytt grundmåleri, bygger en ny karossverkstad, ny flödesbyggnad logistik, nytt logistikcenter och en hel del uppgradering av monteringen. Detta kräver en hel del arbete. På förbundet ligger några förhandlingar och väntar på att startas upp bl.a. 2 lönefrågor. Jag kan bara beklaga att det tar så lång tid att få ärendena uppklarade.

Vad gäller VW-övertagandet så har processen startat både vad gäller hur den framtida organisationsstrukturen kommer att se ut och även jobbet med att omförhandla en del av de koncerngemensamma avtal vi har. Det finns mängder med frågor jag vet det, vi kommer att efter hand att informera och svara på dessa frågor. Vi kommer att anordna infoträffar för våra förtroendevalda så att de ska kunna svara på frågorna efter bästa förmåga.

M.vh  Mikael ”Sippa” Johansson.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från IF Metalls kongress 

Tuesday, May 27, 2014 11:04:00 AM Categories: Kongress

16-19 Maj hade IF Metall kongress på Folkets Hus i Stockholm. Hela fem representanter för verkstadsklubben på Scania fick förtroendet att representera avdelning 38 Östra Småland: Joakim Rylin, Jenny Ilke Hjelm, Fredrik Jonasson, Leine Johansson och Mikael Johansson. Dessutom var Pierre Tornedal (BeGe Industri), Camilla Stridh (Ljunghäll) och Per-Erik Lyggemark (Ljunghäll) ombud för avd 38.

 

En fråga som debatterades flitigt var förbundsstyrelsens förslag att sänka medlemsavgiften med 0,2 %. Många argumenterade för att det vore bättre att sänka mer för de som inte har inkomst av arbete, till exempel föräldralediga, studielediga och arbetslösa. Efter en längre debatt beslutades om en generell sänkning av avgiften med 0,2 % samt att lägsta avgiften, det så kallade ”golvet”, sänks med 50:-.

 

Många motioner handlade om problemen med bemanningsföretag. En del ville förbjuda inhyrning helt, medan andra ville begränsa användningen genom att till exempel ge facket möjlighet att säga nej till att ta in bemanningsföretag. Det fanns även de som menade att detta var något som kommit för att stanna och att det är bättre att arbeta för att de som jobbar i bemanningsföretag ska få samma förutsättningar och rättigheter som de som är anställda på företaget. Den senare linjen vann, men de flesta var överens om att det finns mycket problem i bemanningsbranschen som man måste ta itu med.

 

En motion som kom från vår verkstadsklubb handlade om att i kommande löneförhandlingar förhandla om löneökningar i kronor och ören istället för procentuella ökningar. Med procentuella löneökningar ökar inkomstklyftorna. Förstagångsombudet Simon Petersson från avdelning 41 Kalmarsund sammanfattade: ”I kampen mot klassklyftorna måste vi vara trovärdiga!” IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä argumenterade emot förslaget: ”Med den konstruktionen skulle arbetsplatser med högre snittlön inte komma upp i den procentuella ökningen. Därmed bjuder vi tjänstemännen på löneutrymme och det är inget som gynnar våra medlemmar.”  Efter rösträkning beslutades att frågan skall gå till avtalsrådet för vidare behandling.

 

http://www.ifmetallkongress.se/ kan man läsa mer. Där går också att se hela kongressen i efterhand.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Sista chansen att hämta ut speedwaybiljetter! 

Tuesday, May 27, 2014 10:59:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

Det är fortfarande många som inte hämtat ut sin speedwaybiljett. De som vann en speedwaybiljett på klubbens årsmöte kan hämta ut den på klubbexpeditionen fram till och med 9 Juni.

 Efter det kommer eventuellt ej uthämtade biljetter att delas ut bland övriga medlemmar.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Studiekommittén informerar 

Tuesday, May 27, 2014 10:57:00 AM Categories: Studier

 

Det har blivit en olycklig utveckling på Scania kring hantering av studieledigheter, då speciellt fackliga studier. Vi skickade ut till många medlemmar en förfrågan om att gå medlemsutbildning. Av 37st fick vi svar från 15st. När vi började kolla upp detta fick vi till oss att medlemmarna inte ens fått se utskicket som gått till deras avdelnings inkorg.
Än mer oroande är att chefer hade sagt att det var ont om folk och de fick inte gå och tog själva hand om utskicket.
Utbildningen är om en månad så lite bättre personalplanering kanske vi får önska av cheferna.
Viktigt, när vi från studiekommittén ansöker om facklig utbildning för medlemmarna kan/får inte cheferna säga nej enligt lag till medlemmen, utan de ska då senare vid ledighetsansökan meddela detta. Då det enligt lag är 14 dagars varsel (fackligutbildning) och vi skickar ut innan det har vi egentligen förbrukat företagets lagliga rätt att stoppa utbildningen.

 

Kunskap är makt!

 

Studiekommittén genom Leine Johansson

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 60 of 79 << < 40 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 > >>