• RSS
  • Subscribe

Archives

Sexuella trakasserier på jobbet 

Tuesday, October 28, 2014 11:03:00 AM Categories: Arbetsmiljö Lagar/Regeringsbeslut

 

 

 

Om du blir utsatt för sexuella trakasserier på din arbetsplats är det din arbetsgivares ansvar att utreda och sätta stopp för dem. Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem och en form av könsdiskriminering. Därmed är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Sexuella trakasserier är ett uppträdande i arbetslivet av sexuell natur som kränker en arbetssökande eller arbetstagare. Det kan handla om beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar och bilder som är sexuellt anspelande och nedvärderande.

Det är den som blir utsatt som avgör om beteendet är ovälkommet eller ej.

Lagen om sexuella trakasserier har skärpts i omgångar och i dag har arbetsgivarna ett långtgående ansvar för att utreda sexuella trakasserier och vidta åtgärder. Den som anmäler arbetsgivaren får inte utsättas för hot eller bestraffningar.

Alla arbetsgivare måste arbeta förebyggande så att ingen på arbetsplatsen blir utsatt för sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön. Det kan handla om en policy eller en beredskapsplan mot sexuella trakasserier. Dokumentet bör vara en del av företagets jämställdhetsplan. På Scania hanteras detta i dokumentet ”Scania Mångfaldsplan 2013+” som finns att läsa på Inline.

 

Vart vänder jag mig?
Gör klart för den som trakasserar dig att det är obehagligt och ovälkommet och att det måste få ett slut. Det kan ske muntligt, skriftligt eller med hjälp av någon du har förtroende för. Om det inte hjälper, är det i första hand arbetsgivaren du ska vända dig till. Arbetsgivaren måste utreda fallet och sätta stopp för trakasserierna.

 

 Om arbetsgivaren inte utreder saken, eller om du upplever att du inte får gehör för dina synpunkter hos din arbetsgivare, kan du gå vidare till ditt fackförbund. Kontakta då i första hand skyddsombudet på arbetsplatsen.

Såväl anställda som företagare kan ta kontakt med Diskrimineringsombudsmannen för råd och stöd.  Anmälan om trakasserier görs också till Diskrimineringsombudsmannen.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från central förhandling 

Tuesday, October 28, 2014 11:02:00 AM Categories: Förhandlingar Verkstadsklubben

 

 

Som verkstadsklubben tidigare rapporterat om har vi haft en central förhandling om en medlem som företaget varslat om uppsägning på grund av brott mot företagets säkerhetsföreskrifter. I den centrala förhandlingen lyfte verkstadsklubben fram en rad brister i företagets hantering av fallet. Det kan inte heller anses styrkt att medlemmen agerade avsiktligt. Förhandlingen slutade med att medlemmen får tillbaka sin anställning med retroaktiv lön från tillfället då medlemmen fick gå hem, men blir omplacerad på en annan avdelning.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Fullmakt förenklar 

Tuesday, October 28, 2014 11:01:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden Lernia Medlemskap Verkstadsklubben

 

De som betalar medlemsavgiften via inbetalningskort kan komma upp på verkstadsklubben och fylla i en fullmakt för att avgiften ska kunna dras på lönen. (Detta gäller naturligtvis både Lernia- och Scania-anställda.)

Fördelen med att avgiften dras på lönen är, förutom att det är smidigt, att man inte riskerar att ”straffa ut sig” om man glömmer betala avgiften i tid.

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Anmäl till AGS 

Tuesday, October 28, 2014 11:00:00 AM Categories: Försäkringar

 

 

Glöm inte att anmäla till AGS (Avtalsgruppsjukförsäkringen) om du varit sjukskriven i mer än 14 dagar!
Från den femtonde dagen kan du nämligen få ersättning utöver sjukpenning.

Anmälan sker enkelt via AFAs hemsida: www.afaforsakring.se

För ytterligare information, eller om du vill ha hjälp att fylla i anmälan, kontakta din försäkringsinformatör.

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Påminnelse 

Thursday, October 16, 2014 10:03:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Klubbstyrelsen vill påminna om att man har rätt att ta med en facklig representant vid rehabiliteringssamtal.
Är man sjuk eller har ont någonstans kanske man inte är lika stark som vanligt. Då kan det vara skönt att ha med sig någon som hör vad som sägs och ser till att allt går rätt till. Så innan du går på mötet, ta kontakt med en förtroendevald du litar på, eller kontakta din gruppstyrelse.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Så bemöter du fördomarna i fikarummet 

Thursday, October 16, 2014 9:59:00 AM

 

 

Platsen är fikarummet på jobbet, en av dina arbetskamrater fäller öppet rasistiska kommentarer. Hur hanterar du det? DA frågade chefen på storbolaget, fackordföranden och en expert på främlingsfientlighet.

 

Nina Macpherson, chefsjurist och med i Ericssons koncernledning

– Hör man någon som uttalar sig rasistiskt anser jag att man aldrig ska låta det stå oemotsagt. Hos oss bör man omedelbart reagera och fråga om kollegan menar det han eller hon sagt, framhålla att man inte håller med och att Ericsson är fel företag att jobba på om man har rasistiska åsikter. Man bör även ta upp händelsen med sin chef, personalavdelningen, sitt fackliga ombud eller arbetsmiljöombud snarast möjligt. 

– Vi är med verksamhet i 180 länder en global arbetsplats. Det skapar en spännande internationell miljö men avgörande för det interna klimatet att man respekterar de kulturer som finns representerade. Vi är som arbetsgivare tydliga med att kränkningar, som till exempel rasistiska uttalanden av medarbetare, är fullständigt oacceptabelt och inte tolereras.

 

Tobias Eriksson, klubbordförande på Miller Graphics i Sunne

– Jag brukar alltid börja med samma enkla fråga: ’Varför säger du så?’ Den kan formuleras mjukt eller hårt, beroende på person – en del vill ju ha tuffa tag.  Många gånger så är det nog folks reptilhjärna som talar, någon annan har sagt liknande saker och det blir till slut en sanning. Men det kan också finnas saker som har hänt i deras liv som gör att de har en taskig syn på andra människor. 

– Detta handlar om människors lika värde, ett kränkande beteende är oacceptabelt. Facket har stadgar om till exempel hur vi uppför oss och om vårt språkbruk, bryter man mot dem kan det till slut bli tal om uteslutning. 

 

Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo som jobbar mot intolerans

Generellt vinner man inte genom att skrika och skälla, börja med: ’Du måste förstå att du gör folk ledsna, det är OK att vi diskuterar men då ska det vara på en nivå där ingen kränks.’

– Nästa steg kan vara mer konfrontativt, men var då pedagogisk. Om någon förfasar sig över att inte få säga "negerboll" frågar du om det är OK att du kallar hans fru för "hora". Inte för att du menar det utan för att du helt enkelt brukar kalla alla tjejer så ... Eller prova att sätta agendan själv genom till exempel "det är ju helt sjukt med kriget i Syrien, vad skönt att det finns länder som Sverige som tar emot flyktingar".

– Jo det kan vara svårt att hitta modet att säga emot, men man kan ta hjälp av andra – "Nästa gång säger jag ifrån och då stöttar du mig". Då har man bildat en liten pakt.

 

Artikeln är hämtad från Dagens Arbete

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ja till det tredje avtalsåret 

Tuesday, September 30, 2014 11:04:00 AM Categories: Centrala avtal Från Förbundet Förhandlingar

 

 

I torsdags samlades avtalsrådets ledamöter i Stockholm för att ta ställning till det tredje avtalsåret. I treårsavtalet som träffades mellan industrins parter 2013 fanns möjligheten att säga upp det tredje avtalsåret. Förbundsstyrelsens rekommendation var att inte säga upp det tredje avtalsåret, något avtalsrådet följde.
 

- Vi ser en utdragen lågkonjunktur, men prognosen är densamma som när vi tecknade avtalet 2013. Därför rekommenderade förbundsstyrelsen avtalsrådet att inte riva upp avtalet, säger Veli-Pekka Säikkälä.

 

Det gällande avtalet löper ut den 31 mars 2016.

 

Avtalsrådet är ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen och består av 170 valda ledamöter från hela landet. De representerar flertalet av IF Metalls avtalsområden.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Läget i koncernförhandlingarna 

Tuesday, September 30, 2014 11:03:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Klubben får många frågor om hur det går med bonussystemet, aktierna som delats ut vid 30 års anställning mm. Vi förstår att man vill veta och önskar att vi hade mer information att gå ut med, men under pågående förhandling kan vi inte ge någon konkret info.
13 Oktober är nästa förhandlingstillfälle angående andelen inhyrda. Även gällande det nya bonussystemet finns det inplanerade förhandlingstillfällen.
När det finns mer konkret information kommer verkstadsklubben att informera om detta.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kompetensbanken 

Tuesday, September 30, 2014 11:02:00 AM Categories: Från Förbundet

 

 

 

IF Metalls kompetensbank är ett verktyg för dig som funderar på nytt jobb.

 

I kompetensbanken matchar du dig själv mot lediga tjänster hos företag som söker just din kompetens. Snabbt och smidigt kan du fylla i dina kunskaper, skapa snygga ansökningshandlingar och leta nytt jobb.



Du som i dag har ett arbete kan använda kompetensbanken för att hålla koll på hur väl du matchar de krav som ställs på arbetsmarknaden i dag. Tänk på att uppdatera med dina nya kunskaper fortlöpande, så är du väl rustad om du skulle ställas inför ett varsel i framtiden. Du får också ett bra underlag för dina utvecklingssamtal i ditt nuvarande jobb.
 


För att få tillgång till kompetensbanken loggar du in på medlemsportalen på www.ifmetall.se

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Noterat 

Tuesday, September 30, 2014 11:00:00 AM Categories: LO

 

 

 

Löneskillnaden mellan arbetare och tjänstemän ökar.

Enligt en ny rapport från LO är medellönen för en tjänsteman 45 procent högre än för en arbetare. Så stora skillnader har det inte varit sedan 1930-talet, enligt LO.
– Det är ingen bra utveckling, vi vill ha minskade löneskillnader och minskade klasskillnader, säger Mats Larsson, utredare på LO.

De senaste 20 åren har tjänstemännens medellön nära på fördubblats – samtidigt har arbetarlönerna bara ökat med 84 procent.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 58 of 79 << < 40 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 > >>