• RSS
  • Subscribe

Archives

Viktigt dokumentera skador och olycksfall 

Wednesday, October 28, 2015 8:19:00 AM Categories: Försäkringar

 

Om du råkar ut för ett olycksfall i arbetet ska du inte bita ihop, utan gå till läkare direkt. Dessutom ska du alltid anmäla skadan, även om den går att fixa med ett plåster eller en kortare sjukskrivning. Hur obetydlig skadan eller olyckan du råkat ut för än tycks vara, kan du aldrig veta vilka konsekvenser den får i framtiden. Därför är det oerhört viktigt att uppsöka läkare direkt om du råkat ut för en olycka på jobbet. Går man inte till läkare och får skadan dokumenterad direkt kan det bli väldigt svårt att bevisa sambandet mellan olyckshändelsen och eventuella framtida besvär, vilket i sin tur leder till att det kan bli svårt att få ersättning från våra avtalsförsäkringar.

 

Tips vid skador eller olycksfall i arbetet:

  1. Kontakta facket direkt, antingen skyddsombudet på arbetsplatsen eller avdelningen. 
  2. Uppsök läkare och få skadan dokumenterad.
  3. Gör en arbetsskadeanmälan till Afa Försäkringar

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vikten av sammanhållning 

Wednesday, October 14, 2015 8:24:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

Det förekommer fortfarande att medlemmar blir kränkta av andra enbart pga vilka de är. Det kan vara genom klotter, ord eller handlingar. Detta är inte acceptabelt!

 

IF Metall är en förening där alla ska känna att de är välkomna, oavsett kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Varje enskild medlem ska vara trygg i att facket representerar och gör vad det kan för att hjälpa den medlemmen.

Anledningen till detta är enkel. Fackets huvudfokus är att hävda alla arbetares rätt gentemot arbetsgivarna. Det är mellan arbete och kapital konflikten i samhället står. De främlingsfientliga menar att den står mellan olika kulturer. I deras ögon har en arbetare som heter Johansson mer gemensamt med en vd som heter Gustafsson än med en kollega som heter Ibrahimovic. Vi vet att splittring mellan arbetare leder till försämringar för oss. Vi tror på ett samhälle där vi gemensamt organiserar oss för förbättringar. Det är vägen mot att återuppbygga välfärden.

 

Dessa värderingar har alltid genomsyrat vår verksamhet. De första fackföreningarna bildades ur människors egna upplevelser av fattigdom, förödmjukelser och underordning. Det var idéerna om allas likas värde och lika rätt som skapade den organisering som gav oss styrka att börja förändra samhället. Rätten för arbetstagare att organisera sig och bilda fackföreningar, allmän och lika rösträtt, statarsystemets avskaffande osv, är alla resultat av strävandet efter alla människors lika värde och lika rätt. Värderingarna om allas lika värde och lika rätt blir aldrig omoderna men de måste ständigt försvaras mot de krafter som vill ställa människa mot människa.

 

Om vi håller ihop och accepterar varandras olikheter så blir vi starkare som organisation, och det tjänar vi alla på!

  

UR IF Metalls stadgar:

§ 2 Mom 1

Industrifacket Metall ska tillvarata medlemmarnas gemensamma intresse och styrka för att skapa bästa möjliga villkor i arbetslivet och i samhället. Förbundet ska genom denna gemenskap stärka arbetarnas makt i förhållande till kapitalets makt.

Förbundet bygger sin verksamhet på medlemmarnas delaktighet, behov och önskemål.

Förbundet är en demokratisk organisation som värnar ett demokratiskt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde. De värderingar som vägleder förbundets verksamhet är jämlikhet, solidaritet och frihet.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ny arbetsgivare – ny fullmakt 

Wednesday, October 14, 2015 8:20:00 AM Categories: Medlemskap

 

Verkstadsklubben påminner om möjligheten att fylla i en fullmakt för att medlemsavgiften ska kunna dras på lönen. De tidigare Lernia-anställda som nu gått över till Scania behöver fylla i en ny fullmakt. Fördelen med att slippa inbetalningskort är, förutom att det är enklare, att man inte riskerar att ”straffa ut sig” om man glömmer betala.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Palmedagen 

Thursday, October 1, 2015 3:17:00 PM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

Palmedagen är ett årligt arrangemang av Olof Palme International Center. Årets Palmedag genomförs 24 oktober i Oskarshamn och fokuserar på vårt östra grannskap, framförallt Ukraina, Belarus och Ryssland. Bland annat kommer Mikola Statkevich, belarusisk socialdemokratisk oppositionspolitiker och presidentkandidat i valet 2010. Han frigavs nyligen efter fyra år i fängelse. Andra som deltar är bla Laila Naraghi, Marita Ulvskog och Kent Härstedt.

 

Avdelning 38 Östra Småland bjuder avdelningens medlemmar på anmälningsavgiften! Ring och anmäl på 0491-767390. Principen ”först till kvarn” gäller.

 

 

 

Program

 

09:30

Registrering, fika

10:00

Välkommen till Oskarshamn – Tormod Nesset, internationell kontaktperson (S) i Kalmar län
Välkommen till Palmedagen – Wanja Lundby-Wedin, ordförande Palmecentret

10:15

Situationen i vårt östra grannskap – Victoria Ivleva, fotograf från Ryssland; Mikola Statkevitj, kandidat i presidentvalet i Belarus 2010, därefter fängslad i fem år och nyligen frisläppt, Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) och vice president för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Samtalsledare: Jens Orback. Språk: engelska.

11:15

Fackligt arbete i vårt östra grannskap – Vasyl Andreyev, ordförande för Ukrainian Building Workers’ Union; Sergeii Volkov, vice ordförande LO-distriktet i Kharkiv, Ukraina; Per-Olof Sjöö, ordförande GS-facket. Samtalsledare: Anna Sundström. Språk: engelska.

12:00

Lunch

13:00

Tre parallella delseminarier om: 1. Situationen i Ukraina och Ryssland (språk: engelska)/2. Fackligt arbete i Östeuropa (språk: svenska) /3. Belarus efter presidentvalet (språk:svenska)

14:30

Fikapaus

15:00

Paneldiskussion om vårt östra grannskap – Hur bör Sverige och EU  agera? Marita Ulvskog, EU-parlamentariker (S), Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) , Martin Uggla, ordförande Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Samtalsledare: Laila Naraghi, politisk sakkunnig UD. Språk: svenska.

16:00

Avslutning

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Försäkringskommittén informerar 

Thursday, October 1, 2015 3:13:00 PM Categories: Försäkringar

  

Samverkan för medlemsnytta

Nu har vi i Försäkringskommittén tillsammans med Folksam satt igång med Samverkan för Medlemsnytta. Detta för att ge kollektivanställda på Scania en bättre inblick i sitt försäkringsskydd, samt pension. Målet är att alla ska bli erbjudna ett försäkringssamtal där vi försäkringsinformatörer  informerar om försäkringar som gäller på arbetet och vad som ingår i medlemskapet i IF Metall samt vilka försäkringar man kan teckna till. Dessutom kommer varje person att bli erbjuden en ekonomisk rådgivning av Folksam.

 

Fokus i dessa samtal kommer att vara:
- Återbetalningsskydd   (Tjänstepensionen)
- Förmånstagarförordnande (Liv -försäkringar)
- Försäkringsskydd
- Hitta gamla skador (olycksfall mm)
- Föräldrapenningtillägg (FPT)
- Premiebefrielse

 

Samtalen kommer ske på betald arbetstid men det är givetvis inget tvång att ta del av informationen. Är det så att man inte vill ta del av informationen vill vi att man kontaktar någon i försäkringskommittén och skriver på en reservationsblankett. Denna verksamhet har skett på många större arbetsplatser (t.ex. SSAB i Oxelösund, Ljunghäll i Södra Vi, Volvo Skövde) med ett positivt gensvar. På dessa arbetsplatser har man hittat flera medlemmar som har fått hjälp att hämta hem pengar från skador som man inte känt till att man kunde få ersättning för.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Bitvis kyligt klimat 

Thursday, October 1, 2015 3:10:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

På senare tid har det förekommit att förtroendevalda blivit ifrågasatta av företagsrepresentanter kring vilken attityd, värdering eller rent av lojalitet mot Scania de har, enbart för att de ifrågasatt företagets agerande i frågor som övertid, organisation mm.
Från fackligt håll ifrågasätter vi, försöker med dialog, genomför riskanalyser, tar kontakt med arbetsmiljöverket och förhandlar, men ibland får vi inget gehör. Vi känner att vi har stor lojalitet och bra attityd mot företaget, men ett ledarskap som inte på allvar tar tag i problem som att arbetare sliter ut sig och sjukskriver sig för att dom mår dåligt av all press och stress, det kommer vi alltid ifrågasätta.
Vi vill på detta sätt vara tydliga: vår huvuduppgift som fackligt förtroendevalda är att representera våra medlemmars intressen!
Vi är inte ute efter att skapa konflikter. Tvärtom är vi beredda att samarbeta med företaget för att arbetssituationen på Scania ska bli bättre.
Allt oftare får vi höra av företaget att vi inte är samarbetsvilliga men vår målsättning är alltid att skapa en så bra och hälsosam arbetsplats som möjligt!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Det kom ett brev... 

Thursday, October 1, 2015 3:04:00 PM Categories: Verkstadsklubben

Share This Using Popular Bookmarking Services

Verkstadsklubben stöder Läkare Utan Gränser 

Tuesday, September 15, 2015 12:18:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

Den fackliga organisationen bygger på solidaritet. Solidaritet mellan löntagare, men också solidaritet med människor från andra länder.

 

Flyktingsituationen just nu är en av de värsta sedan andra världskriget och därför har verkstadsklubben beslutat att skänka 10 000:- till organisationen Läkare Utan Gränser, som arbetar med att rädda liv och lindra nöd där behoven är som störst, oavsett vilken politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet de drabbade har.

 

Vill man bidra som enskild medlem kan man enkelt skicka valfri summa via Swish till nummer 9006032, eller sätta in pengar på Plusgiro: 900603-2.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Webinträde 

Tuesday, September 15, 2015 12:13:00 PM Categories: Medlemskap

 

Numera kan man enkelt bli medlem via IF Metalls hemsida. Det enda som krävs är att man har BankID.

 

Om man saknar BankID kan man istället fylla i en intresseanmälan så kommer det en inträdesansökan i brevlådan som man fyller i och skickar in som vanligt.

  

Det har aldrig varit enklare att gå med i IF Metall, så om du känner någon som inte kommit till skott ännu, tipsa om hemsidan: http://www.ifmetall.se/.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Förtydligande av förhandlingsordning 

Tuesday, September 15, 2015 12:12:00 PM Categories: Förhandlingar

 

Grundprincipen vid förhandlingar mellan fack och företag är att man ska komma överens på arbetsplatsen om ett resultat som båda parter kan acceptera. Om man inte lyckas med det kan klubben ansöka hos förbundet om att ta förhandlingen centralt istället. Förbundet gör en bedömning om det finns skäl nog att ta vidare ärendet till central förhandling. Det innebär att en representant för förbundet och en representant för arbetsgivarorganisationen tar över förhandlingen. Vid förhandlingstillfället finns representanter från verkstadsklubben och företaget redo för att bistå i ärendet, men de sitter inte med vid förhandlingsbordet.

 

När förbundet ska avgöra om skäl finns för att ta över en förhandling är det vanligt att de efterfrågar faktaunderlag och/eller ytterligare åtgärder som klubben måste göra innan det kan bli fråga om central förhandling. Under tiden kan det också hända att omständigheterna förändras, vilket gör att man får backa och undersöka nya möjligheter. Detta innebär att det ibland tar lång tid innan man kan få till en central förhandling.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 50 of 79 << < 40 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 > >>