• RSS
  • Subscribe

Archives

Gå en utbildning! 

Wednesday, March 15, 2023 3:46:00 PM Categories: Studier

 

Studiekommittén informerar:

Jämställdhetsutbildning för medlemmar (IF Metall)

Målgrupp: Medlemmar utan fackliga uppdrag.

Innehåll: En grundläggande utbildning i jämställdhet där du lär dig att se ojämställdheten i samhället och på arbetsplatsen. Utbildningen ger dig kunskap och förståelse kring de normer och strukturer som skapar ojämställdhet och en inblick i hur du kan vara med och arbeta för ett jämställt samhälle och arbetsliv.

Utbildningstid: 16 timmar.

Facklig introduktion (LO)

Målgrupp: Nya medlemmar och de som är tveksamma och ännu inte blivit medlemmar.

Innehåll: Information om vad det innebär att vara medlem i en facklig organisation. Introduktionen handlar om arbetsplatsen och tar upp följande saker på en grundläggande nivå:

– kollektivavtalet som begrepp och idé.

– parterna på arbetsplatsen och verktygen facket har för att påverka.

– några lagar som rör arbetsvillkoren och anställningen på arbetsplatsen.

– diskriminering i arbetslivet ur några olika perspektiv.

 

Anmäl er på www.dackebygden.com

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ersättning vid olycksfall 

Monday, March 13, 2023 9:42:00 AM Categories: Försäkringar

 

Försäkringskommittén informerar:
 

Om man skadar sig på arbetet och får inkomstförlust mm så ska AFA ersätta. Från 1 januari 2021 så tillkom en självrisk på 500 kr samt att allt under 100 kr inte utbetalas. Så man får alltså inte ersättning från AFA förrän det går över 600 kr.

 

MEN enligt Teknikavtalet IF Metall ( § 11 mom 3) gäller att arbetsgivaren ska ersätta vård- och resekostnader som uppstått i samband med arbetsskada i de fall kostnaderna inte ersätts av någon annan (till exempel Försäkringskassan eller AFA-försäkring). För att få rätt till ersättning från AFA måste vård-eller resekostnaderna uppgå till en summa om minst 600 kr.

När ska arbetsgivaren betala?

Om den anställde inte blir beviljad ersättning från AFA så ska arbetsgivaren stå för de uppkomna vård- och resekostnader. Om den anställde blir beviljad ersättning från AFA så utgår en självrisk (500 kr, år 2021). Kostnaden för självrisken ska då ersättas av arbetsgivaren.

Hur?

Arbetsskada ska alltid anmälas i systemet TIA.

 

För att få ut ersättning ska utlägg redovisas i reseräkningssystemet MXP. Såväl självrisk som utlägg redovisas under utläggskategorin Självrisk och utlägg för arbetsskada. Kvitton scannas in och bifogas i systemet och papperskvitton i original skickas sedan in tillsammans med utläggsrapporten med internposten till: Reseräkningar, HASBR, bS24, plan 5.”

 

AFA Försäkring

Afa Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter och drivs utan utdelning till ägarna. Genom kollektivavtalen försäkrar AFA anställda inom den privata sektorn, och kommuner och regioner. Försäkringarna ger ersättning vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

 

Försäkringsansvarig Oskarshamn

Tobias Engström, tfn 63780

Tobias.x.engstrom@scania.com

 

Lokal försäkringsinformatör

MC Joakim Rylin, tfn 65326

Joakim.rylin@scania.com

 

Försäkringsinformatör mot MC

Fredrik Österlund, tfn 63734

fredrik.osterlund@scania.com

 

Lokal försäkringsinformatör MB

Mattias Pettersson, tfn 65027

Mattias_x.pettersson@scania.com

 

Lokal försäkringsinformatör

OLO Joakim Johansson, tfn 65511

Joakim.x.johansson@scania.com

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Fackligt stöd i rehab 

Monday, February 27, 2023 9:38:00 AM Categories: Arbetsmiljö Medlemskap Verkstadsklubben

 

Verkstadsklubben har fått signaler om att medlemmar ibland upplever att det ifrågasätts om de vill ha med en facklig representant i tex ett rehabärende. Därför vill vi förtydliga att en medlem i facket alltid har rätt att ta med en facklig representant på möten.

 

Varför ska facket vara med på ditt rehabiliteringsmöte? Det enkla svaret på frågan är att facket är medlemmarnas intresseorganisation och ska därför givetvis engagera sig i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, arbetsanpassning och rehabilitering. Våra skyddsombud jobbar för att arbetskamraterna ska ha en god arbetsmiljö och våra rehabiliteringsansvariga med att medlemmarna ska kunna få den anpassning de behöver för att komma tillbaka till arbetet. Fackets medverkan behövs också för att skapa en bra social miljö för den som ska rehabiliteras. En viktig facklig uppgift är att se till att arbetsgivaren fullgör sina skyldigheter. Därför är det viktigt att facket är med från början i ett rehabiliteringsärende och är med genom hela processen. Det gäller både rätten till ersättning och rätten till aktiva rehabiliteringsåtgärder både i förhållande till berörda myndigheter, till exempel Försäkringskassan, och till arbetsgivaren.

 

Det är bara medlemmen själv som kan hindra fackets medverkan som stöd och hjälp.

Du har alltid rätt att ta med dig en facklig representant på möten!

 

En sjukskriven eller skadad medlem som återkommer till arbetet på hel- eller deltid eller för arbetsträning/arbetsprövning ska ha rätt till ett anpassat arbete. - Så fort du blir kallad till ett rehabmöte, kontakta din fackliga företrädare på ditt området!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ny chans till försäkring utan hälsodeklaration 

Monday, February 27, 2023 9:37:00 AM Categories: Försäkringar

 

Ännu inte tecknat sjuk- och efterlevandeförsäkringen? Då har du en ny chans nu, utan att behöva göra en hälsodeklaration. I mitten av januari skickade Folksam ut ett brev om det här till dig som inte har sjuk- och efterlevandeförsäkringen sedan tidigare och är mellan 30 och 55 år. Vill du ha försäkringen behöver du inte göra något annat än att betala fakturan. Vill du inte ha försäkringen kan du bara bortse från utskicket och fakturan. Sista dagen att teckna försäkringen är den 28 mars och den börjar gälla den 1 april. Missa inte det här! Läs mer om sjuk- och efterlevandeförsäkringen genom att scanna QR-koden här bredvid.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

8 Mars – Stoppa mäns våld mot kvinnor 

Monday, February 27, 2023 9:35:00 AM Categories: Från Förbundet

 

Årets 8 Mars-tema är samma som förra året: Stoppa mäns våld mot kvinnor. Bakom varje siffra om anmält brott om mäns våld mot kvinnor döljer sig någons partner, dotter, vän – och arbetskamrat. Mäns våld mot kvinnor angår oss alla. Vi är ett stort förbund med många medlemmar. Sannolikheten att vi har någon i vår närhet som utsätts för våld eller är den som utsätter är därmed ganska stor. Som facklig organisation handlar det också om hur våra medlemmar mår på jobbet, en arbetsmiljöfråga. Vecka 10 kommer jämställdhetskommittén uppmärksamma 8 Mars genom att vara ute i verksamheten och sprida information om ämnet.

 

Jag bryr mig – jag skriver under!

Är du en industriarbetare som vill att mäns våld mot kvinnor ska upphöra? Ta ställning, visa ditt aktiva engagemang. Genom att skriva under vår namninsamling visar du att: Jag bryr mig! Skriv under på ifmetall.se/jagbryrmig Namninsamlingen lanserades 2022 och fortsätter under 2023. Givetvis är alla välkomna att skriva på. Visa ditt aktiva ställningstagande!

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

KALLELSE 

Thursday, February 9, 2023 3:33:00 PM Categories: Möten Verkstadsklubben

Share This Using Popular Bookmarking Services

Studieinformation 

Friday, January 13, 2023 6:57:00 AM Categories: Medlemskap Studier

 

Studieinformation

Studiekommittén informerar här om vilka studier du kan gå.

 

Medlemmar som INTE är förtroendevalda:

Medlem i facket 3dagar - veta mer om din roll som medlem och arbetstagare vilka rättigheter och skyldigheter som uppkommer samt hur du, just DU kan påverka. Medlem i facket har flera möjligheter: engelska, arabiska och teckentolk.
Medlemsutbildning steg 2 3dagar – Måste gått medlem i facket innan. Ge dig själv en ”röst” och kunna ha ett bra samtal med kamrater på arbetsplatsen och värna om det demokratiska samtalet.
Kollektivavtalsdag – lär dig mer om vad ett kollektivavtal är.
Arbetsmiljödag – lär dig med om hur du kan påverka din arbetsmiljö. Våra rättigheter och skyldigheter.
Försäkringsdag – Vad ingår i kollektivavtalet och medlemsavgiften och hur tar du reda på allt.
Facklig introduktion 1dag – Vad är facket och hur funkar den svenska modellen. Finns på flera språk.

Nytt för i år är Jämställdhetsutbildning 2dagar - lär dig att se ojämställdheten i samhället och på arbetsplatsen

Är du 30år eller yngre kan du också gå OM-utbildningarna. Dagar där ni är yngre deltagare och mer inriktat.

 

Medlemmar som ÄR förtroendevalda:

Grundkurs Agera 10dagar
Kollektivavtal 3dagar (måste gått Agera först)                                                                             
Lagar i arbetslivet 6dagar (måste gått Agera och kollektivavtalet först)

 

Klicka här för att anmäla dig.
-Eller prata med någon i studiekommittén.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Sifferstickan 

Friday, January 13, 2023 6:50:00 AM Categories: Centrala avtal Försäkringar Medlemskap

 

"Sifferstickan" innehåller aktuella ersättningsbelopp gällande social-, och avtalsförsäkringar samt en kort information om de försäkringar som ingår i medlemskapet i IF Metall eller som kan kompletteras.

Det finns även telefonnummer till Folksam utifrån enklast språk samt möjlighet att se om företag har kollektivavtal med IF Metall men också möjlighet att kolla upp företag i andra branscher. Det finns länk till en sida att söka på. Kan vara bra när nära och kära jobbar och du vill kolla upp så även dom får exempelvis en schyst pension och om dom skadar sig på jobbet att det finns försäkringar.

Sifferstickan har nu uppdaterats med aktuella siffror för 2023.
Senare under året kommer det finnas en pappersvariant.


Sifferstickan finns som en behändig Android-app som går att hämta här.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Friday, January 13, 2023 6:49:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er alla medlemmar god fortsättning på det nya året och välkomna tillbaka, jag hoppas att ni har haft en bra jul med några dagars ledighet. Nu har vi ett nytt år med nya utmaningar, bland annat ska det förhandlas fram ett nytt centralt avtal som ska vara klart till sista mars. För den nya avtalsperioden börjar 1 april, när det centrala avtalet är färdigt kommer vi förhandlare inom IF Metalls koncernfack på Scania att förhandla vidare för att komma överens om en lokal överenskommelse.

 

Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nolltolerans mot sexuella trakasserier 

Tuesday, November 22, 2022 8:18:00 AM Categories: Arbetsmiljö Verkstadsklubben

 

Med anledning av ärendet med sexuella trakasserier i Södertälje vill Verkstadsklubben tydliggöra vår ståndpunkt:
Inga former av trakasserier eller kränkande särbehandlingar accepteras oavsett om det gäller sexuella trakasserier eller mobbing i någon form!

 

Trakasserier grundade på kön är ett allvarligt hot mot arbetsglädje, hälsa och möjligheter till utveckling i arbetet. Trakasserierna är en fråga för organisationen, inte en privat fråga för den som drabbas. Observera att det är den trakasserade som avgör vilka handlingar eller beteenden som är kränkande.

 

Blir du utsatt för trakasserier eller ser någon annan bli trakasserad bör du agera enligt nedanstående riktlinjer:

  1. Säg ifrån! Konfrontera personen direkt! Lämna inget utrymme för missförstånd.
  2. Anmäl trakasserierna till din chef eller till HR. Du kan även ta kontakt med ett skyddsombud eller annan förtroendevald. Det viktigaste är att anmälan sker för att trakasserierna snabbt ska kunna upphöra.
  3. Skriv ner det som hänt så att du lättare kan bearbeta och dokumentera det inträffade. Anteckna klockslag, datum, eventuella vittnen, vad den som trakasserade dig sa och gjorde, hur du kände dig och hur du reagerade.

 

Verkstadsklubben har en beredskapsplan för hur man ska agera om ett ärende med sexuella trakasserier uppstår. Vi arbetar även förebyggande genom att utbilda förtroendevalda i ämnet och genom information i olika forum. Sedan några år tillbaka har vi dessutom en jämställdhetskommitté som ska stärka upp jämställdhetsarbetet.

 

Klubbens jämställdhetsansvariga
Mikael ”Sippa” Johansson (Klubbordförande)
Fredrick Carlsson (Huvudskyddsombud)

Jämställdhetskommittén
Karen Victor (Klubbstyrelsen)
Fredrik Jonasson (Klubbstyrelsen)
Anders Svensson (OLO)
Fredrik Sjöbäck (MB)
Saga Lundberg (MC)
Anna Steisjö Hammarberg (MB)

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 5 of 79 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 40 > >>