• RSS
  • Subscribe

Archives

Ordförande har ordet 

Tuesday, March 15, 2022 9:23:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er igen alla medlemmar, vi håller som ni vet just nu på och löneförhandlar för sista året i den centrala löneuppgörelsen. Vi har haft fyra sittningar och förhandlingen går framåt, vi kommer även att ha en sittning denna vecka. Vi kommer att höra av oss till er via vårt gemensamma utskick inom Scania klubbarna. Den situation som omvärlden befinner sig i nu påverkar oss alla, vi har kontinuerliga möten inom vårt EWC (Scanias Europa Fack), där vi för en dialog med våra fackliga vänner över hela Europa. Vi får hoppas att förnuftet segrar så människor i vår värld kan få leva sina liv i lugn och harmoni.

 

// Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Uttalande från Scania European Committee (SEC) angående situationen i Ukraina 

Friday, March 4, 2022 2:00:00 PM

 

The Scania European Committee condemns in the strongest possible terms Russia’s unprovoked and unjustified war against Ukraine.
We hold the Russian government responsible for the devastation and suffering caused by the illegal military invasion.


These horrific acts of war go against everything we stand for in our roles as union and employee representatives. Our belief in freedom of speech, freedom from fear and democracy is clearly not being complied with in this terrible war.


Our dear colleagues who are in the middle of, or near, the conflict have been forced to leave family and friends, their lives will never be the
same. Their health and safety is our absolute highest priority!


We want to express our great gratitude to our colleagues who are ready to risk their own lives for our, our children and grandchildren’s common freedom. The world would be incredibly much darker without everyone who stands up for and fights for human and democratic rights.


We can all do something.
Check with aid organizations what is needed and how you can support.
 

Please, contact us if there is anything we can do for you!


2022-03-03
The Scania European Committee

 

Lisa Lorentzon
Chairperson

Bo Luthin

Vice Chairperson

 

Klicka här för uttalandet i orginal.


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lokala avtalsrörelsen nr 3 

Monday, February 28, 2022 9:34:00 AM Categories: Lokala avtal Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Stöd till det Ukrainska folket 

Friday, February 25, 2022 1:09:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

 

En enig klubbstyrelse beslutade idag att skänka 1000 kronor till Röda Korsets arbete med humanitär hjälp till det Ukrainska folket. Läs mer om Röda Korsets arbete i Ukraina på www.rodakorset.se

 

Internationell solidaritet har alltid varit viktigt för fackföreningsrörelsen. I traditionell mening när det gäller arbetssituationen i andra länder men även när befolkningar drabbas av krig eller naturkatastrofer. De som drabbas hårdast är ofta de som redan har det svårt. I spåren av krig tvingas människor lämna sina hem och sina arbeten. Ekonomier krymper med arbetslöshet och fattigdom som resultat.

-Konflikten i Ukraina drabbar arbetare.

 

Naturligtvis ställer sig klubbstyrelsen även bakom LOs fördömande av invasionen.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vad har man för nytta av facket? 

Tuesday, February 22, 2022 7:14:00 AM Categories: Insänt Medlemskap

 

En del kommer till oss och ”vill gå ur facket” men vad är facket och vilka fördelar finns det?

 

Först handlar det om Kollektivavtal och de lokala avtal som förhandlas fram. Bonus, pension vid 62år, våra flexavtal som gör att vi minskar behovet för företaget att säga upp vid korta nedgångar i produktion och flera avtal utöver det. Tidigare, när Scania använde sig av inhyrning hade vi ett av dom bättre avtal som fanns i Sverige där inhyrda inte behandlades hur som helst vilket är möjligt enligt lag och centrala kollektivavtal (LO & Svenskt Näringsliv).

 

Dessa lokala avtal hade INTE funnits om arbetare inte var med i facket. ”Tillsammans är vi starka” är inte bara en klyscha utan faktisk sanning. Alla dom som går ur facket minskar vår möjlighet att teckna och behålla bra avtal.

 

Sedan kan vi också kontrollera medlemmarnas löner och driva lönefrågor. De som inte är medlemmar har troligen förlorat pengar vid omplaceringar m.m. men det ser inte vi då Scania bara ger oss medlemmarnas löner. Denna månad ville man dra 2500kr från en medlem men när vi kollade och uppmärksammade företaget på felet ändrades det till 1000kr (enligt lönesystemet).

 

Om du funderar ”men vad gäller då?” - gå en medlemsutbildning och få mer kunskap om hur vår gemensamma fackförening arbetar med att stärka arbetarnas position på arbetsmarknaden och i samhället. Vilka rättigheter men också skyldigheter vi har på en arbetsplats.

Facket gör skillnad! DU gör skillnad genom att vara med och vi är många!

 

Lönesystemsansvarig Verkstadsklubben IF Metall
Leine Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

8 Mars: Stoppa mäns våld mot kvinnor 

Tuesday, February 22, 2022 7:13:00 AM Categories: Arbetsmiljö Från Förbundet Medlemskap Verkstadsklubben

 

Jämställdhetskommittén kommer uppmärksamma 8 Mars genom en aktivitet i restaurang Furans entré. Passa på att äta lunch i Furan eller kom dit ändå, träffa jämställdhetskommittén och prata jämställdhetsfrågor med oss!

 

Träffa jämställdhetskommittén i restaurang Furan

8 Mars, kl 11-13, Furans entré

 

Läs mer om förbundets 8-Mars-tema på www.ifmetall.se/8mars

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Klimatet och jobben 

Tuesday, February 22, 2022 7:12:00 AM Categories: Från Förbundet

 

Från förbundet:

 

Världen behöver ställa om för att möta klimatutmaningen, och industrin är en självklar del av lösningen. Vi behöver inte välja mellan klimat och jobben. Tvärtom. Klimatomställningen skapar jobb, och de som jobbar skapar klimatomställningen. Men även om Sverige har bra förutsättningar för en framgångsrik klimatomställning som skapar gröna jobb, finns det de som riskerar att drabbas negativt av den. Därför arbetar IF Metall för att omställningen ska bli så trygg och rättvis som möjligt för medlemmarna.

 

Webbinarium om industrins klimatomställning
Hur kan facket jobba med klimatomställningen så att den blir så gynnsam som möjligt för medlemmarna? Vad kan politiken göra för att omställningen ska bli trygg och jobbskapande? 25 November anordnade IF Metall ett webbinarium om dessa frågor.
För att se webbinariet i efterhand, eller läsa mer om IF Metalls arbete med klimatomställningen gå till www.ifmetall.se/klimatet

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Påminnelse om ersättning för karens 

Tuesday, February 22, 2022 7:10:00 AM Categories: Lagar/Regeringsbeslut

 

Regeringen har beslutat att ersättning för karens och ersättning för riskgrupper ska återinföras och gälla under perioden 8 december 2021 – 31 mars 2022.
Man kan även ansöka retroaktivt för de dagar som passerat från och med 8 december 2021.

 

Ersättning för karensdag söker du på www.forsakringskassan.se

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nya kontaktombud 

Tuesday, February 22, 2022 7:09:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

På förra klubbstyrelsemötet valdes Fredrik Arias MBBNA1 och Mikael Johansson MCAET till kontaktombud.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, February 22, 2022 7:08:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er alla medlemmar, hoppas allt är bra med er!

Vi har som ni alla vet varit inne i en osäker tid, vi har haft en pandemi som börjar klinga av och vi har haft problem med att få våra leveranser som renderat i att vi har haft stoppdagar i produktionen. Vi får hoppas att vi snart är i ett normalläge så att vi kan återgå till ordinarie produktion. Vi har nu startat upp arbetet med sista året i vår centrala avtalsuppgörelse, vi kommer nu att förhandla lokalt gemensamt med övriga Scania orter. Vi kommer att hålla er uppdaterade under hela förhandlingen. Sköt nu om er och hör av er om ni har några frågor till den fackliga organisationen.

 

// Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson.

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 10 of 79 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 40 > >>