• RSS
  • Subscribe

Archives

OB- och övertidsersättningar 1 april 2013 

Friday, May 24, 2013 2:55:00 PM Categories: Arbetstider Centrala avtal Lokala avtal Löner

 

 

Följande OB- ersättningar är ett genomsnitt. Det exakta beloppet varierar under året. Det beror på vilken veckodag brytpunkten för månadsskiftet infaller.

Tvåskift
1710 kr/månad
Ständig dag 64 kr/månad
Ständig em 3345 kr/månad
Natt 7678 kr/månad

Arbete på obekväm tid enligt kollektivavtalet 1 april 2013
- Alla dagar: 16.30-22.30: 23,17 kr
                      22.30-06.30: 29,48 kr
- Från 22.30 dag före lördag och helgdag tillkommer 64,84kr

2-skiftstillägg enligt lokalt avtal:
kl16.30-06.30:4,89 kr/tim
Nattbonus enligt lokalt avtal:
15,00 kr/tim

Övertidsarbete enligt kollektivavtalet 1 april 2013

Övertid på skift. För dig som arbetar ex. 2-skift
- Måndag till fredag: 80,14 kr
- Arbetsfria vardagar 106,78kr
- Helger och helgdagar: 124,67 kr

Övertid för dig som arbetar dagtid
- Måndag till fredag:
62,30 kr
- Arbetsfria vardagar: 80,14 kr
- Helger och helgdagar: 106,78 kr

Övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid utgår ej samtidigt.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Öppet brev till Scanias företagsledning 

Tuesday, May 21, 2013 10:32:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

  

 

Från Metallfacket Scania Sverige (MSS)

 

MSS ställer sig frågande till hur Scanias företagsledning hanterar den lokala avtalsrörelsen.

Det centrala avtalet blev påskrivet av parterna den 2/4. Sedan dess så har MSS vid ett flertal tillfällen påtalat för företaget om att inleda de lokala avtalsförhandlingarna. Nu har vi den 15/5, alltså en och halv månad efter det centrala avtalet blev påskrivet, fått besked av företaget att man ska diskutera det centrala avtalet internt.

MSS och medlemmarna i Verkstadsklubbarna i Luleå, Oskarshamn och Södertälje anser att företaget fördröjer processen medvetet. Vi kan inte se någon annan orsak till varför det tar företaget så pass lång tid att ens komma fram till att starta förhandlingarna.

Vi ställer oss också frågande till företagets process kring dom lokala avtalsförhandlingarna. Företaget har här en ordning där man inte sitter direkt mellan parterna och förhandlar, utan företaget har utsett en grupp som på mandat och med direktiv från ledningen får förhandla med oss. Vilket direktiv får då gruppen från ledningen? Är det att utifrån ledningens tak på löneökningarna försöka hålla nere nivåerna så mycket som det går? Eller är det bara att agera budbärare för ledningen?

Oavsett vad svaret blir så hanterar inte någon av parterna någon annan förhandlingsfråga på detta sätt.

Vi hade en förhoppning att den nya ledningen skulle hantera denna fråga bättre än hur den har blivit hanterad från företaget dom senaste åren. Vi ser tyvärr inga sådana tecken.

Både MSS, Verkstadsklubbarna och dess medlemmar börjar tröttna på företagets agerande i en så här viktig fråga.

Vi har nu fått ett första förhandlingstillfälle från företaget. Den är satt till den 29/5.

 

Är inte medarbetarna på Scania värda mer respekt än så?

 

Metallfacket Scania Sverige 2013-05-16

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Scanias Personalstiftelse & Löftesfonden 

Monday, May 13, 2013 12:50:00 PM Categories: Personalstiftelsen

 

 

 

Det finns pengar att söka för den som har lite idéer och ambitioner.

Scanias Personalstiftelse bildades 1996 i samband med börsintroduktionen av Scania. Stiftelsens ändamål är att medverka till de anställdas utveckling genom utdelning av stipendium inom bolagets verksamhetsområden. Varje år delas ca. 10-15 stipendier ut.

I mitten av mars varje år ska ansökningarna vara inlämnade från de som önskar söka bidrag ur Scanias Personalstiftelse.

 

Scanias personalstipendium är till för alla som varit anställda mer än tre år och det är alldeles för få metallare som utnyttjar denna möjlighet. Stipendiet kan användas för olika aktiviteter som leder till personlig utveckling, exempelvis:

  • kurser
  • konferenser
  • seminarier
  • studiebesök.

Områden som man kan fördjupa sig i kan vara olika saker som teknik, språk, ekonomi eller arbetsmiljö. Det finns också möjlighet att få stipendium för lite mer udda ämnen om man kan motivera det.

Tanken är att det ska stimulera de som vill bredda sig och lära sig mer, men som inte får chansen i sitt vanliga arbete.

Stipendiet kan uppgå till 30 000 kronor och ska utnyttjas i tjänsten, det vill säga på betald arbetstid. Därför ska också chefen vara informerad om att man söker.

En stiftelse som sammanträder en gång per år gör bedömningen om ansökan ska bifallas eller ej. Varje gång konstaterar man att IF Metall tyvärr är underrepresenterade bland de sökande.

Anställda på dotterbolag som Dynamate, Intralog och Ferruform har också möjligheten, men söker då ur Löftesfonden. De ligger ännu längre ifrån att fylla sin kvot och bedöms därför välvilligt av stiftelsen.

Mer information och blanketter finns på Inline under:

 

HR Inline/Lön och förmåner/Stipendier

 

 

IF Metalls representant i stiftelsen är Jörgen Palmér Tel 65731

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Klubbstyrelsens konferens 

Monday, May 13, 2013 12:47:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

I mitten på förra veckan genomförde klubbstyrelsen sin årliga konferens. Klubben gick igenom den framtida bemanningen i klubben, sammanställningen av ansvariga i kommittéer och på olika uppdrag. En handlingsplan för nuvarande verksamhetsår togs också fram. Mer om detta kommer att presenteras i kommande hyttbyggare. Vi hade också besök av våra platschefer Markus och Johan, som informerade om olika projekt och framtida planer.

Fokus i övrigt låg på att bredda vår fackliga organisation genom att involvera flera av våra förtroendevalda i det fackliga arbetet. Vi anser att det är viktigt att vi är flera som har nödvändig kompetens för att kunna backa upp varandra i olika frågor. För det är tillsammans som vi är starka!

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Skillnaden mellan Anmälan om arbetsskada och Trygghetsförsäkring arbetsskada (TFA) 

Monday, May 13, 2013 12:32:00 PM Categories: Försäkringar

 

 

Om du råkar ut för ett olycksfall eller sjukdom, så som förslitningsskador i arbetet ska du snarast kontakta din arbetsgivare (PL). Ni ska sedan fylla i en ”Anmälan om arbetsskada”. Anmälan fyller du i tillsammans med din chef och ett skyddsombud. Sedan är det arbetsgivarens ansvar att omedelbart anmäla arbetsskadan till Försäkringskassan via Scania hälsan. Det är försäkringskassan som avgör om huruvida skadan ska bedömas som en arbetsskada eller inte. Det krävs då att ”övervägande skäl talar för detta”.

Eftersom vår arbetsplats omfattas av ett kollektivavtal täcks vi av en kompletterande arbetsskadeförsäkring. Den heter Trygghetsförsäkring arbetsskada (TFA). Den administreras utav AFA Försäkring. Du ska alltså anmäla din arbetsskada även hit.

När du gör en TFA anmälan ska kopia på Anmälan om arbetsskada,  läkarintyg och eventuella kvitton på utlägg skickas med. Skyddsombud ska underrättas när en arbetsskada inträffat. Alla tillbud ska dokumenteras och utredas internt av arbetsgivaren som en del av det systematiska miljöarbetet.

Kom ihåg: Anmälan om arbetsskada  till Försäkringskassan görs alltså av din PL, dig och ett skyddsombud. TFA anmälan görs av dig. Eventuellt kan du få ersättning från TFA  även om du inte fått någon ersättning från Försäkringskassan. Behöver du hjälp att fylla i en anmälan så kontakta någon i Försäkringskommittén så hjälper vi dig.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Monday, May 13, 2013 12:31:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

 

Hej på er medlemmar, frågorna är många kring våran lokala lönerevision. IF metalls förhandlargrupp bestående av klubbordförandena på orterna har lämnat över kraven till företaget. Det vi väntar på nu är att företaget ska svara och kalla oss till fortsatt förhandling. Man kan tycka att det drar ut på tiden, men så länge vi känner att det finns förhandlingsvilja kommer vi givetvis att göra det bästa av situationen. I år har vi en helt ny ledning att förhandla i mot, så vi får väl se hur detta fortlöper. Det vi vet är att vi kommer att ha retroaktivitet från 1 april, så kamrater nu kör vi och så får vi se vad resultatet blir.

 

M.vh  Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Facklig medverkan på möten – Om ADATO 

Tuesday, April 2, 2013 11:10:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

 

 

 

En stor del av det fackliga arbetet består i att hjälpa enskilda medlemmar, det kan vara i samband med t.ex. rehabilitering, omplaceringar eller i en lönefråga.  I de allra flesta fall går dessa ”problem” att lösa utan att klubben behöver förhandla med företaget. En förhandling tar klubben endast när vi inte kan hitta någon annan lösning och där vi har stöd i avtal eller lag att driva frågan vidare. Det kan vara i samband med en uppsägning, omplacering, lönetvist eller om arbetsskyldighet.

I många fall kommer verkstadsklubbens förtroendevalde in alltför sent i ett personalärende. Medlemmen har då valt att hantera sitt problem själv, då är klubbens påverkansmöjlighet liten. Man har som medlem rätt att ta med en facklig förtroendevald vid ett möte med företaget. I ett rehabärende är det oftast lämpligast att skyddsombudet följer med. Men det går bra med någon i klubb- och gruppstyrelsen också, eller den man har förtroende för. Utnyttja den rätten!

Även vid ”snabbt” påkallade möten har man rätt till fackligt medverkan. Om inte den du vill från klubben kan komma omedelbart ska man kunna bestämma ett senare datum.

Företaget har nu fått ett nytt verktyg ”Adato” som finns i datormiljö. Där ska det finnas uppgifter som är kopplade mot den anställdes egen rehabilitering. Verktyget är ett hjälpmedel för produktionsledaren att komma ihåg och att arbeta rätt. Man har som anställd rätt att få ut egna uppgifter som står om en i Adato. Produktionsledaren skriver in uppgifter, åtgärder och överenskommelser i samband med en rehabilitering. En överenskommen rehabplan är giltig först om man som anställd godkänt den med en underskrift. Läs igenom den noga. Bevaka att det står rätt om dig. Ta gärna hjälp av en facklig förtroendevald.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avdelningens årsmöte 

Tuesday, April 2, 2013 11:07:00 AM Categories: Möten

 

 

 

 

På torsdagen den 21 mars samlades repskapsombud från hela avdelning 38 Östra småland på Forum för att välja den nya styrelsen. Det var många val som skulle förrättas så man hade tidigarelagt mötet för att man skulle hinna med allt. Och i detta första val till styrelsen så skedde valen av styrelseledamöter från de gamla avdelningarna var för sig.  Så att man på så sätt  fick en rättvis fördelning av representanter från de forna avdelningarna i den nya styrelsen. Det var ett mycket rörigt möte med många val som skulle genomföras, man kanske borde se över mötesordningen eller kanske till och med försöka göra en ändring i stadgarna för att i framtiden undvika att det blir så här. Men till  nästkommande möten kommer det ju inte att vara så många olika val, då det trots allt bara är en avdelning det kommer att handla om. Till ordförande i den nya avdelning 38 Östra småland blev Kenneth Björklund från forna Västerviks avdelningen och till kassör valdes Marcus Kvarnberg som sitter som  ombudsman på avdelningen. Till ledamöter på 2 år från Oskarshamns gamla avd valdes Jenny Ilke Hjelm och Leine Johansson från Scania samt Pierre Tornedal från Be-Ge Industri. Och ledamöter på 1 år Mikael ( Sippa ) Johansson från Scania och Thina Andersson och Michael Nilsson från SAFT. Och till ersättare valdes Daniel Hägerström Mönsterås Metall och Daniel Nordh från SAFT. Och till den nya valberedningen för avdelningen har vi Jörgen Palmér  (2 år)från Scania som sammankallande, Joakim Karlsson (2 år)  från SAFT och Eva Ramsner ( 1 år)  från Liljeholmens. Och även representanter från gamla Västerviks avdelningen. Nytt för i år var även att man skulle nominera in till de olika kommunkommitterna och de som blev valda till Oskarshamn var: Mats Rydman och Jens Kruse BE-GE, Thina Andersson SAFT och Tomas Silverå Press och plåt. Det valdes även ombud till LO sydost och där är Leine Johansson ett av de tre. Han blev även vald att representera oss i ABF Kalmar län.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Konfliktberedskapen i Förbundet! 

Tuesday, April 2, 2013 11:05:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

På IF Metallavdelningen Östra Småland årsmötet den 21 mars informerade förbundsstyrelsen om avtalsläget. Budskapet var mycket tydligt. Läget kräver en ökad konfliktberedskap. Verkstadsklubben på Scania har återuppväckt den konfliktorganisation som skapades hösten 2011 i samband med de då kärva avtalsförhandlingarna. Klubbstyrelsen ser tydligt att läget är kärvt. Många krav som förbundet har ställt i årets förhandlingar, som har stort stöd från klubbens medlemmar har ännu inte infriats. Stridsviljan är god bland klubbens medlemmar.

Mera information om avtals- och konfliktläget kommer efterhand. Förtroendevalda i klubben uppmanas att följa händelseutvecklingen framöver och göra sig beredda att med kort varsel bli kallade till arbete i samband med en ev. konflikt.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nytt avtalsförslag från medlarna 

Tuesday, April 2, 2013 11:03:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

På tisdagsmorgonen (2/4) har ett nytt avtalsförslag kommit från de opartiska ordförandena. De har begärt svar från IF Metalls förhandlingsdelegationerna senast klockan 10.00.

IF Metall nej till avtalsförslag

IF Metall nej till den slutliga hemställan från de opartiska ordförandena, opo som kom i helgen.

Avtalsförslaget, som var på tre år, innebar ett avtalsvärde på totalt 6,6 procent. På det största avtalsområdet, Teknikavtalet, var löneökningarna enligt förslaget 6 procent och kostnaden för delpensionslösning 0,6 procent.

– Nivån på löneökningar är för låg. Dessutom saknas förbättringar av föräldralönen, vårt krav om en försäkring med utbyggnad från fem till sex månader ligger fast, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

 Kontakterna med opo fortsätter under annandag påsk.

Avtalslöst tillstånd

När avtal inte kunnat träffas den 31 mars råder nu avtalslöst tillstånd från den 1 april.  De opartiska ordförandena ska enligt industriavtalet kalla till partsgemensamma överläggningar. Dessa ska ske inom sju kalenderdagar.

 För eventuella konfliktåtgärder är det sju arbetsdagars varseltid.

Om opo anser att det är till gagn för en uppgörelse kan de skjuta upp varslad stridsåtgärd till alla möjligheter till en lösning är uttömda, dock längst i sju kalenderdagar. Om varsel läggs under de partsgemensamma överläggningarna kan opo skjuta på varslet i längst 14 kalenderdagar.

 Även övriga fackförbund i Facken inom industrin sade nej till avtalsförslaget.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 71 of 79 << < 40 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt