• RSS
  • Subscribe

Archives

Ordföranden har ordet 

Tuesday, November 12, 2013 1:00:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er medlemmar, frågorna  kring att vi inte får någon rätsida på övertiden är många. Som vi har rapporterat  innan sitter vi i en förhandling kring vår övertid, vi har fört fram våra argument i denna förhandling och fått företaget att lyssna på oss. Handlingsplanen innehåller som sagt de delar som vi från klubbens sida drivit, bl.a öppna upp positioner, in med mer personal, se över produktionsmixen en del av detta har man redan gjort, men det finns fortfarande flaskhalsar att jobba med.
Frågan om vilka skälen är för att jobba övertidstimmen är också med, där har klubben varit kritiska till hur man använder timmen. Jag förstår hur tufft det är med det övertidsuttag vi har just nu, jag kan bara tillägga att klubben gör vad de kan för att försöka få till en lösning i frågan med företaget.
En fråga som har varit uppe och som klubben drivit är ledigheten kring jul. Vi har diskuterat och fört fram våra synpunkter med företaget men än har vi inget svar att ge. Vi kommer att få ett definitivt svar nästa vecka.

 

M.vh Mikael ”Sippa” Johansson   

     

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Då var det dax igen.... 

Tuesday, October 29, 2013 12:45:00 PM Categories: Möten

 

 

 

Den 6 november klockan 15.12  kommer grupperna att ha sina respektive  nomineringsmöten.

Målerigruppen kommer att vara i kafeterian på furan.

Monteringen/Logistik är i matsalen på furan.

Press/Karossgruppen kommer att vara i Auktionen.

Nomineringar kan göras ända fram till nomineringsmötet. Och tänk på att den ni föreslår är tillfrågad innan och har tackat ja. Mötet är betalt och man har rätt att gå ifrån arbetet 12 min innan mötet och vara på plats igen 12 min efter mötets slut. Och glöm ej att meddela din PL dagen innan om du ska gå.

 

 

Väl Mött

Gruppstyrelserna

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Tuesday, October 29, 2013 12:32:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er alla medlemmar! En liten statusuppdatering kring problematiken i monteringsverkstaden. Vi har som jag nämnt tidigare fått till oss en handlingsplan av företaget, vi följer detta arbete hela tiden och ser att företaget nu anammar våra synpunkter. Sedan får vi se hur lång tid detta tar för vi kan inte vänta för länge, då vår organisation tar mycket skada. Nu på fredag 1 november har vi nästa träff med företaget angående detta. Där kommer vi att fortsätta diskutera problematiken, och ha en avstämning kring läget hur vi ligger till produktionsmässigt.Vi kommer fortsättningsvis att hålla er uppdaterade.

 

M.vh Sippa.

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nytt vice huvudskyddsombud  

Tuesday, October 29, 2013 12:27:00 PM Categories: Arbetsmiljö

 

             

Från och med måndagen den 28 oktober så tillträder Fredrick Carlsson som vice huvudskyddsombud efter Johan André. Han tar även över Johans gamla telefonnummer: 765697.

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

IF Metall till regeringen: Vi kräver skärpt arbetsmiljölagstiftning 

Tuesday, October 29, 2013 10:57:00 AM Categories: Från Förbundet

 

 

 

I dag den 23 oktober, på skyddsombudens dag, överlämnade IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe krav på förändringar av arbetsmiljölagstiftningen till arbetsmarknadsdepartementet.
– Det är ovärdigt ett modernt arbetsliv att människor dör på sina jobb. Nu måste regering och riksdag visa i handling, och inte bara i ord, att de tar arbetsmiljöfrågorna på allvar, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

I mitten av januari i år överlämnade IF Metall namninsamlingen Nolltolerans mot dödsolyckor till dåvarande arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Ministern höll då med om att det krävs ett ökat engagemang i arbetsmiljöfrågorna, men sedan hände ingenting. Därför valde Anders Ferbe att besöka arbetsmarknadsdepartementet igen.

– Det som har skett på senare tid med nedmonteringen av det förebyggande arbetsmiljöarbetet, grova arbetsmiljöbrott som inte hinner redas ut och dödsolyckan på SSAB är en skam för Sverige. Regeringen måste göra något nu.


Förutom att Anders Ferbe överlämnade uttalandet med krav på bland annat en skärpt arbetsmiljölagstftning, redovisade han även förbundets syn på de bristfälliga resurserna till det förebyggande arbetsmiljöarbetet och vilka krav det nya arbetslivet faktiskt ställer på lagstiftningen.


Med på uppvaktningen av arbetsdepartementet var även Lea Skånberg, chef på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet, samt Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, som även överlämnade boken Döden på jobbet.

Uppdaterad 2013-10-23 Skribent: Anneli Lundberg

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Döden på jobbet 

Friday, October 25, 2013 5:17:00 AM Categories: Arbetsmiljö

Döden på jobbetKlubbstyrelsen tog beslut om att köpa in 20 exemplar av boken "Döden på jobbet" för att aktuallisera ett viktigt och bortglömt ämne under de senaste åren i Sverige då nedmonteringen av Arbetslivsinstitutet och minskade resurser till Arbetsmiljöverket har satt sina spår då sjuktal och olyckor ökar.

 

Denna bok kommer att finnas för utlåning vid respektive grupp och även klubbexpedition.

 

Vill du veta mer om denna bok följ denna länk:

Döden på jobbet

 

Ett litet utdrag från boken:

"Matarbordet körs. Mobilen vibrerar i Gustafs ficka. Pillan. Glöm inte sms:a när du kommer hem i morgon. Vill veta när jag vaknar att du är hemma. Sover hos mamma. Puss!!! Som vanligt kommer små puffar av kalk och ånga ut ur ugnen, men den här gången slutar de inte. Puffarna växer till ett moln som snabbt fyller hela våningsplanet

Gustaf tuggar på luften. Kalken gnisslar mellan tänderna. Han lyckas resa sig på alla fyra, men hamnar fel och kryper rakt in i en vägg. Gustaf spänner varenda muskel i hela kroppen, håller andan, lite till, lite lite till. Sedan går det inte mer. Han slappnar av och sjunker ner.

För Johan går det trögt att andas. Något har fastnat i halsen. Han sträcker sig efter kollegorna.
”Hjälp mig härifrån!”
Hissdörren öppnas.
”Duscharna? Var finns duscharna?”
 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Om facket inte fanns... 

Thursday, October 24, 2013 8:15:00 AM Categories: Medlemskap

 

Då och då får vi frågan "Varför ska man vara med i facket?"

Den här två minuter och sjutton sekunder korta filmen säger egentligen allt.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Förstadagsintyg. 

Tuesday, October 15, 2013 11:58:00 AM

 

 

 

Vi får många frågor kring begreppet förstadagsintyg och vad som gäller. Innan arbetsgivaren kan sätta ett förstadagsintyg ska ett samråd ske med verkstadsklubben. Detsamma gäller om arbetsgivaren beslutar att det är en viss läkare som ska utfärda läkarintyget. Samrådsskyldigheten innebär att arbetsgivaren ska redovisa varför han avser att ålägga arbetstagaren att styrka sjukfrånvaro med läkarintyg och i förekommande fall anvisa att enbart intyg från särskild läkare godtas för att sjuklön ska betalas. Verkstadsklubben har under samrådet möjligheter att bedöma och diskutera det tilltänkta beslutet. Vad som framkommer under samrådet blir på det sättet en del av arbetsgivarens beslutsunderlag. Efter att samråd ägt rum är det arbetsgivaren som fattar beslut. Om särskilda skäl föreligger kan samråd ske efter beslut är fattat, vad som menas med särskilda skäl är att omständigheterna är av sådan karaktär. Observera att arbetsgivaren är skyldig att betala skäliga kostnader för läkarintyget i det fall arbetsgivaren begär ett sådant.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lägre bolåneränta? Anmäl ditt intresse! 

Tuesday, October 15, 2013 11:57:00 AM Categories: Centrala avtal Från Förbundet

 

 

För många medlemmar är bolånen den i särklass största utgiften. IF Metall kommer därför att undersöka möjligheterna att erbjuda medlemmarna en ny förmån som ger lägre bolåneräntor.

Förhandlingarna med bankerna pågår under hösten. För att öka förhandlingsstyrkan måste vi tillsammans kunna visa att det finns ett stort intresse. Ju fler medlemmar som visar sitt intresse för förmånen, desto lägre räntor kan vi förhandla oss till. På samlas.se/ifmetall kan du skriva upp ditt intresse för förmånen. Att visa intresse är inte bindande utan som medlem blir du bara informerad om förmånen som kommer att göras tillgänglig under första kvartalet 2014.

 Förmånen är ett samarbete mellan samtliga förbund inom LO Mervärde och det oberoende företaget Samlas. Förmånen innebär att Samlas förhandlar med bankerna och att medlemmarna kan välja det bolåneerbjudande som passar dem bäst.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Har du koll på vem som förvaltar din premiepension? 

Tuesday, October 15, 2013 11:56:00 AM Categories: Försäkringar

 

 

Om inte, är det kanske dags att skaffa det nu – innan Pensionsmyndigheten i februari 2014 tar bort möjligheten att göra fondbyten med pinkod. Vår erfarenhet är att många av bolagen som erbjuder sig att förvalta vår premiepension inte lyckats speciellt bra med sin förvaltning. Räknar man dessutom in årsavgiften så kan det i många fall bli en ren förlustaffär för individen, säger Michael Kinell, IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

Hör du till dem som under årens lopp blivit uppringd av en pensionsrådgivare som erbjudit sig att förvalta din premiepension för en "blygsam summa"? Har du gett rådgivaren möjlighet att genomföra fondbyten åt dig via din personliga pinkod? Då är du inte ensam! Däremot bör du ta dig tid att fundera på hur du vill sköta din premiepension i fortsättningen. Det är oftast en bättre affär att sköta detta själv, än att betala ett företag som gör det åt dig. Efter den 20 februari 2014, då Pensionsmyndigheten stoppar möjligheten att göra fondbyten med pinkod, kommer du som är kund i ett förvaltningsbolag sannolikt att ha kvar dina pengar i de placeringsalternativ som du ligger i när stoppet genomförs. Du kommer att fortsätta betala för tjänsten, om inte du själv aktivt säger upp avtalet med förvaltningsföretaget. En del förvaltningsföretag kommer troligen att flytta över sina kunder till sina egna fonder.                                       

Men om man ångrar sig är det viktigt att säga upp avtalet innan årsskiftet, eftersom årsavgiften för tjänsten ofta betalas i förskott, säger Michael Kinell. Efter den 20 februari 2014 kommer man vara tvungen att logga in med e-legitimation eller Mobilt BankID för att byta fonder. Fondbyte med blankett påverkas dock inte. Tycker du att detta är svårt att förstå? Som medlem i IF Metall har du tillgång till en kostnadsfri genomgång av dina försäkringar samt din premie- och avtalspension tack vare vårt samarbete med Folksam. Där kan du även få hjälp med att byta pensionsförvaltare. Kontakta försäkringsinformatören på din arbetsplats, eller din avdelning, om du vill veta mer.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 66 of 79 << < 40 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt