• RSS
  • Subscribe

Archives

Oregelbundna arbetstider en risk 

Thursday, December 19, 2013 9:08:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

 

I det senaste numret av tidningen Arbetsliv får vi en oroande rapport om hälsofarorna som drabbar skiftarbetare. Det är viktigt att vi upplyser om risken för att individen och arbets-kamrater är uppmärksam på sitt egna och andras hälsotillstånd.
 

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Nu pekar en ny kunskapsöversikt på att det kan finnas ett sam-band mellan skiftarbete, stress och stroke. Skiftarbeten och arbeten med psykosocial stress kan vara riskfaktorer för stroke, enligt forskarna.
 

– Riskfaktorerna för stroke är många och även om riskerna kopplade till arbetet är relativt små, så har de ändå stor betydelse på samhällsnivå, säger Kristina Jakobsson docent vid Lunds universitet


Sedan tidigare är det känt att både stress och skiftarbete har en tydlig koppling till risken för att få hjärtinfarkt. Och eftersom stroke också är en kärlsjukdom ger det ytterligare stöd för att stress och skiftarbete kan ha samband med stroke, enligt Kristina Jakobsson. Men mer forskning behövs. Förutom rökvanor, blodtryck och sömn handlar det också om arbetets omfattning.

 

– Har man jobbat i ett år eller tjugo år? Det gör så klart stor skillnad, säger hon. Det krävs alltså ett förebyggande arbete både på individnivå och på strukturell nivå, enligt Kristina Jakobsson. På strukturell nivå lyfter hon fram det gränslösa arbetslivet.

 

– Vad innebär det om vi har ett arbetsliv med allt mer gränslösa och oregelbundna tider? Vi kan vara ganska säkra på att det påverkar folkhälsan. Vår undersökning ger ytterligare stöd för det, säger hon.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

”FÖRHÖJD AVG A-KASSA” upphör 2014 

Tuesday, December 10, 2013 12:05:00 PM Categories: Från Förbundet


Från och med 1 Januari 2014 upphör den så kallade ”arbetslöshetsavgiften” som den borgerliga regeringen införde 2007. Medlemmar i branscher där arbetslösheten är hög har fått betala en högre arbetslöshetsavgift. För närvarande är avgiften för IF Metall 175:-/månad. Sista löneperiod då arbetslöshetsavgiften ska inbetalas och redovisas är december månad.

 

Under de sju år som arbetslöshetsavgiften har funnits har också den ersättning man får vid arbetslöshet försämrats kraftigt.

– För att a-kassan ska bli en försäkring värd namnet behövs både ett höjt tak i a-kassan och bättre villkor i försäkringen för den som är arbetslös. Att bara ta bort arbetslöshetsavgiften räcker inte, säger Anders Ferbe.

 

Medlemsavgiften för IF Metall kommer efter årsskiftet bestå av 1,7 % av bruttolönen, dock lägst 240:-/månad och högst 600:-/månad. Av avgiften går en del till förbundet, en del till a-kassan och en del till avdelningen.

 

 

”Räknar man ut det exakt har varje medlem i IF Metalls a-kassa under dessa sju år betalat 15 418 kronor den dagen som arbetslöshetsavgiften tas bort, om vi räknar med att avgiften i dag förblir densamma året ut. Det är 15 418 kronor rakt ner i sjön, vilket gör mig otroligt frustrerad. Totalt handlar det om en bra bit över 3 miljarder av medlemmarnas pengar som gått till en avgift som inte gett dem något tillbaka. I stället har pengarna gått till sänkta skatter åt dem som redan har det bra ställt.”

--- Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Föräldralediga får 10 % extra 

Tuesday, December 10, 2013 12:04:00 PM Categories: Försäkringar LO

  

Från årsskiftet kan samtliga LO-förbunds medlemmar få 10 procent extra av lönen på sin föräldrapenning, under max 180 dagar, när de är föräldralediga.

Observera att det inte är arbetsgivaren som betalar ut ersättningen, utan den enskilde får själv ansöka om ersättning hos AFA Försäkring. De extra 10 procenten utfaller bara om man tar ut sin föräldrapenning, den som väljer att inte göra det går därmed miste om pengarna.

  

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kongressombud 

Tuesday, December 10, 2013 12:03:00 PM Categories: Kongress

 

 

Vid avdelningens representantskapsmöte i Storebro den 21

november valdes åtta ombud till IF Metalls kongress 16-19 maj 2014. Fyra representanter från verkstadsklubben på Scania fick förtroendet att åka på kongressen:

Mikael Johansson, Jenny Ilke Hjelm, Joakim Rylin och

Fredrik Jonasson.

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Från Matrådet 

Tuesday, December 10, 2013 12:02:00 PM Categories: Verkstadsklubben

  

Vi har fått till oss att Furans personal ibland känner att man får ett otrevligt bemötande på kvällen från Scania-anställda. Är det så att det finns något missnöje med maten eller någon annan relaterad fråga, vänd er då istället till våra representanter i matrådet:

Fredrick Carlsson (tel 65697) eller Fredrik Jonasson (tel 65122).

 Verkstadsklubben

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet  

Tuesday, December 10, 2013 12:01:00 PM Categories: Ordförande har ordet

10 

 

Hej på er alla medlemmar! Frågorna är många kring produktions- och sysselsättningsläget, även kring övertidsförhandlingen. Därför tycker jag att det är synd att inte flera kom till nomineringsmötet och gjorde sin röst hörd. Vi vet alla att ju fler vi är desto starkare blir vi, så när det blir dags för årsmötet hoppas jag att uppslutningen blir större. (Jag lovar att det blir fika på mötet.) Många är även frågorna kring Lernias anställda. Scania och IF  Metalls koncernfack har som ni vet tecknat ett flexibilitetsavtal som reglerar inhyrning. Avtalet  har en skrivning som tar hänsyn till likabehandling, dvs. parterna är överens om att den inhyrda personalen ska behandlas på samma sätt som Scaniapersonal med avseende på arbetsorganisation, introduktion samt enligt Scanias grundvärderingar. Den inhyrda personalen ska ingå i normal rotation och alltså inte placeras fast på enklare och/eller tyngre arbetsuppgifter. Därför blir jag väldigt bestört när jag får samtal från Lernia-anställda som känner att man inte har samma rättigheter som Scanias anställda.

Sedan kör jag en repris, ingen fråga är för liten utan ta upp den med din fackliga organisation och framför allt ta upp frågan i realtid.

 

I och med att detta är sista Hyttbyggaren för året vill jag

även passa på att önska alla medlemmar en riktigt god jul!

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Bemanningsavtalet 

Thursday, December 5, 2013 2:12:00 PM Categories: Centrala avtal Lernia LO

 

Med anledning av den stora andel Lernia-anställda som numera är på Scania och jobbar kan det vara på sin plats att informera om Bemanningsavtalet. Detta avtal gäller för alla som är anställda på företag som är medlem i organisationen Bemanningsföretagen (vilket Lernia är.)
 

På länken nedan finns aktuellt Bemanningsavtal att läsa:
http://www.lo.se/start/solidarisk_lonepolitik/bemanningsavtalet

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insändare 

Friday, November 29, 2013 10:53:00 AM Categories: Insänt

 

 

Många på Scania Oskarshamn är sura över att inte klubben kommer någonvart med förhandlingar angående övertid eller att man inte lyckas med löneförhandlingar.

Det finns emellertid ett väldigt enkelt sätt att förbättra förhandlingsresultatet till vår fördel: Att fabriken stannar när klubben kallar till möte!

En massiv uppslutning på klubb eller för all del gruppmöten visar företaget att facket det är vi det och vi är många.

Vi har bara en sak att sätta emot ägarnas pengar och det är vårt antal och så länge vi kan så måste vi använda det.

Annars så vinner företaget och vi får nöja oss med mindre.

VI SKA INTE NÖJA OSS MED MINDRE!

Så nästa gång klubben kallar till möte så låt oss stänga av fabriken i Oskarshamn och gå på möte.

Låt oss visa företaget hur många vi är och vilken styrka vi har.

De har pengarna!

Låt oss inte ge dem makten!

 

Ulf Åman Rostskyddet

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nivålöner från 2013-10-01 

Monday, November 25, 2013 10:39:00 AM Categories: Löner

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Utbilda dig på nätet 

Thursday, November 14, 2013 11:04:00 AM Categories: LO Studier

Visste du att du kan gå flera fackliga utbildningar på nätet?
LO tillhandahåller en rad nyttiga kurser som du kan ta del av direkt från datorn.

Lär dig om lagar och avtal, pensioner och a-kassa direkt på nätet. På LO:s hemsida hittar du en rad nyttiga kurser som du kan gå.

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 65 of 79 << < 40 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt