• RSS
  • Subscribe

Archives

Rapport från avdelningens årsmöte 

Tuesday, April 14, 2015 10:55:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

Avdelning 38 Östra Småland har haft årsmöte där diverse val genomfördes.
Från Scanias verkstadsklubb valdes Jenny Ilke-Hjelm och Leine Johansson om som styrelseledamöter. Klubbordförande Mikael Johansson har ett år kvar på sin mandatperiod i avdelningsstyrelsen.
Mikael Johansson valdes också in i avtalsrådet. Dessutom valdes Jenny Ilke-Hjelm, Joakim Rylin och Jörgen Palmér till ersättare i avtalsrådet.
Daniel Lazic är ny representant från Scanias verkstadsklubb i avdelningens valberedning.
Mötet gästades av Michaela Tinnerholm från förbundet som pratade om vilka områden som är i fokus för årets arbete. Fyra förtroendevalda uppvaktades som hedersmedlemmar, däribland Joakim Rylin.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Svaga fack ger högre inkomster i toppen 

Tuesday, April 14, 2015 10:53:00 AM Categories: Centrala avtal Lagar/Regeringsbeslut

 

 


När färre är med i facket skenar löner och utdelningar till dem i toppen. Den slutsatsen drar två forskare på Internationella Valutafonden i en kommande rapport. De beskriver sina slutsatser i artikeln ”Makten från folket”.

 

Lägre facklig anslutningsgrad leder till lägre lägstalöner och mindre omfördelning av inkomster genom sådant som barnbidrag och hyresbidrag. Därmed blir det mer pengar över till dem högst upp. Det förklarar ungefär halva inkomstökningen i toppen.

Forskarna kan inte svara på om den här utvecklingen är bra eller dålig för samhället. Svaret beror på om höjdarna ökar sin produktivitet eller inte. Det behövs mer forskning för att ta reda på hur det ligger till.

Forskarna varnar samtidigt för att ojämlikhet kan skada samhället på ett annat sätt, nämligen genom att de som har högst inkomster får möjlighet att manipulera det politiska och ekonomiska systemet.

Svagare fackföreningar leder till mindre omfördelning över skattsedeln och därmed större gap mellan de högsta och lägsta nettoinkomsterna, det vill säga inkomsterna efter skatt och transfereringar.

Inkomstklyftorna ökar i Sverige och världen sedan 1980-talet. Ny forskning visar att avregleringar och lägre marginalskatter är en bidragande orsak.

 

Artikeln är skriven av ekonomerna Florence Jaumotte och Carolina Osorio Buitron  på IMF:s  forskningsavdelning. (IMF = International Monetary Fund, Internationella valutafonden.)

(texten är hämtad från www.arbetet.se)
 

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Löneförhandlingarna är klara 

Tuesday, March 31, 2015 12:29:00 PM Categories: Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

Den 30 Mars träffade parterna en överenskommelse om årets löneökningar. Den innebär 2,3% i löneökning samt ett engångsbelopp på 1800:-. Det är alltid positivt när vi kan komma överens om lokala löneavtal, även om vi hade förhoppningar om att ta igen mer på jämförbara grupper.

Det centrala avtalet gav 1,9%. Genom de lokala förhandlingarna fick vi alltså ytterligare 0,4%.

Ökningen på 2,3% beräknas på den egna lönen. Även nivåerna i lönesystem och tillägg räknas upp med samma procentsats. De nya nivåerna börjar gälla 1 April.
Engångsbeloppet på 1800:- betalas ut på junilönen.

Sammantaget ser vi att vi tar ytterligare ett steg i rätt riktning mot att ta igen det vi tappat mot jämförbara grupper.

Förhandlarna för Metallfacket Scania Sverige

Share This Using Popular Bookmarking Services

Allas lika värde – fackets grundidé 

Tuesday, March 31, 2015 11:10:00 AM Categories: Arbetsmiljö Verkstadsklubben

 

Verkstadsklubben har skrivit om diskriminering på grund av religion, rasism, antisemitism mm flera gånger tidigare, men dessvärre finns det fortfarande anledning att ta upp detta ämne.

På sistone har vi fått kännedom om händelser där personer verbalt och skriftligt hotat andra. Det har även förekommit att personer har ritat hakkors och andra olämpliga symboler.

Ibland handlar det om ett nedsättande ord i stridens hetta. Ibland om systematisk förföljelse där en eller flera personer diskriminerar en individ under en längre tid. Oavsett vilket är det inte acceptabelt.

Fackets grundidé är alla människors lika värde och rätt. Det bygger på att arbetare aldrig får ställas mot varandra, för då blir alla arbetare förlorare. De senaste åren har klassklyftorna ökat och samhället har glidit isär. Människor ställs mot människor.

Det ställer höga krav på facket. Vi måste fortsätta att kämpa för solidaritet, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet. Vi ska fortsätta att arbeta både fackligt och politiskt för ett samhälle och ett arbetsliv fritt från klasskillnader, fördomar och diskriminering.

Vi måste alltid stå upp för människors lika värde och rätt, och försvara det mot de krafter som vill ha en annan samhällsordning. -Och vi måste vara många som gör detta.

Att förfölja, håna och kränka en annan människa på grund av hudfärg, etnicitet, religion eller annan tillhörighet är ALDRIG okej!

Verkstadsklubben ser mycket allvarligt på denna typ av händelser och vi kommer aldrig att acceptera att människor inte känner sig trygga på jobbet!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Varför SFA? 

Tuesday, March 31, 2015 11:02:00 AM Categories: Lokala avtal

 

På grund av att företaget har kört en del plus-SFA, och nu förvarnat om ytterligare plus-SFA-tillfällen får vi många frågor från medlemmar om vad som egentligen gäller för SFA.

SFA får användas vid tre tillfällen: Bastaktsförändringar, säsongssvängningar och konjunktursvängningar. -Inte vid några andra situationer. Verkstadsklubben bevakar att företaget följer denna överenskommelse, bland annat vid överläggningarna om SFA. Den grundläggande principen är att om produktionsvolymen (hur mycket vi faktiskt behöver producera) skiljer sig från bastaktsvolymen (vad vi kan producera under ordinarie arbetstid) går det att använda SFA. Vårens plus-SFA-tillfällen beror på just detta och har alltså inget med röda dagar, buffertkörning eller annat att göra.

Medlemmar uttrycker ofta kritik mot att facket gått med på att teckna ett SFA-avtal. Många ser bara att vi får jobba extra när företaget vill det. En del går så långt som att vi ska säga upp avtalet. SFA är egentligen inget som verkstadsklubben vill ha, men det ingår i flex-avtalet och om vi vill säga upp det så måste vi säga upp hela flex-avtalet. Där ingår även möjligheten till avtalspension vid 62/63 års ålder, förlängda uppsägningstider och regleringen av hur behandlingen av inhyrd personal ska gå till på Scania. Dessutom får vi högre ersättningar vid plus-SFA än vårat föregående avtal.
Precis som i vilken annan förhandling som helst handlade det, när flex-avtalet skrevs, om att ge och ta. Företaget ville få igenom något (i detta fall SFA och en överenskommelse om inhyrning) och i gengäld tvingades de göra eftergifter (avtalspension, förlängda uppsägningstider, begränsning av andelen inhyrda.) Detta sammantaget gjorde att facket, trots de negativa sidorna med SFA gick med på avtalet.

Visst skulle vi kunna säga upp avtalet om medlemmarna kräver det, men då måste man vara medveten om vad det faktiskt innebär: att vi även säger upp de sakerna i avtalet som är bra för våra medlemmar.
–Och företaget skulle fortfarande kunna beordra ”vanlig” övertid med stöd av kollektivavtalet (”Blå boken”.)

Vid problem att arbeta plus-SFA, som PL inte godtar, kontakta verkstadsklubben så snart som möjligt!

Share This Using Popular Bookmarking Services

Det lönar sig att vara med i facket 

Tuesday, March 31, 2015 10:57:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Den senaste tiden har verkstadsklubben haft en del lyckosamma medlemsärenden.
Bland annat rör det en Lernia-anställd på Dynamate som fått för låg lön enligt GFL (genomsnitt för avdelningen.) Efter förhandling fick medlemmen flera tusen kronor utbetalat retroaktivt.
I ett annat fall hade en medlem fått ett felaktigt omplaceringstillägg. Efter att verkstadsklubben lyft ärendet mot företaget fick medlemmen ca 6000:- retroaktivt.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, March 31, 2015 10:56:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej alla medlemmar, hoppas att allt är bra med er annars hör ni av er till den fackliga organisationen. Dagens budskap i hyttbyggaren handlar om allas lika värde. Signaler som vi får in att människor har blivit kränkta kan vi aldrig acceptera. IF Metalls grundidé är alla människors lika värde och rätt.
På förhandlingsfronten håller vi nu på med 2015 års lönerevision och vi har också kommit i gång med flexibilitetsförhandlingen. Vi har nu enligt mig en bra dialog med företaget i dessa frågor och kommer att hålla er informerade om detta.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

Share This Using Popular Bookmarking Services

Välkommet besked för många inhyrda 

Tuesday, March 17, 2015 11:27:00 AM Categories: Lernia Verkstadsklubben

 

 

Förra veckan kom beskedet att Scania i Oskarshamn erbjuder ett nittiotal Lernia-konsulter tillsvidareanställning på Scania. De som berörs ska nu ha fått förfrågan.
Verkstadsklubben är naturligtvis glad över detta. Vi har arbetat länge i olika forum för att minska andelen inhyrda, för att de istället ska kunna bli anställda på Scania. Ett arbete som vi fortsätter med.
I och med detta får verkstadsklubben större möjligheter att representera dessa medlemmar.

 

Vi passar också på att uppmana de som ännu inte blivit medlemmar att kontakta någon förtroendevald, eller komma upp på klubbexpeditionen, för att skriva in sig i IF Metall. Som medlem i IF Metall köper du inte en trygghetstjänst, utan du blir en del av en av världens starkaste folkrörelse. Hur och vad facket ska jobba med bygger på medlemmarnas önskemål och delaktighet. Du kan påverka IF Metall i alla led om du vill. Det är lättare än vad många tror att påverka, det gäller bara att skaffa sig lite kunskap och ett engagemang.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Försäkringskommittén informerar 

Tuesday, March 17, 2015 11:25:00 AM Categories: Försäkringar

 

 

Försäkringskommittén vill bara påminna om att vi finns till hands om du skulle ha några frågor om vilka försäkringar som gäller vid de olika tillfällena. Det kan handla om till exempel: längre sjukfrånvaro, olyckor på arbetet eller fritiden, färdolycksfall eller föräldraförsäkring vid föräldraledigt. Tveka inte att höra av dig om du har några funderingar! De som blev valda till försäkringsinformatörer på årsmötet är: Ewa Nilsson, Joakim Rylin, Daniel Lazic, Kenneth Lundahl, Ulf Aldebert, Joakim Johansson, Mattias Petterson, Fredrik Sjöbäck och Emanuel Theodoridis.

 

Försäkringskvart – råd om försäkringar
Är du medlem i IF Metall och vill veta mer om ditt försäkringsskydd kontakta någon av försäkringsinformatörerna och be om en Försäkringskvart. Du kan också boka via LOs hemsida . Tjänsten är gratis.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Resultatbonusstiftelsen informerar 

Tuesday, March 17, 2015 11:23:00 AM Categories: SRB

 

Nu ska de som valt att utskifta sin bonus ha fått pengarna insatta på sitt konto. Om det har blivit fel, eller om man har frågor rörande utskiftningen hänvisar vi i första hand till telefonnummer 0771-390 170. Telefontid 13-15.
Svar på de vanligaste frågorna finns också på SRBs sidor på: http://www.scaniafacken.com/Scaniafacken/scanias-resultatbonusstiftelse.aspx.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 54 of 79 << < 40 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt