• RSS
  • Subscribe

Archives

Verkstadsklubben har blivit andelsägare 

Tuesday, April 25, 2017 8:00:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

På verkstadsklubbens årsmöte lyftes frågan om en eventuell försäljning av Parken. Det konstaterades att Parken är en viktig möteslokal för föreningslivet i kommunen, och mötet beslutade att verkstadsklubben ska verka för att Parken inte säljs. Detta har framförts till avdelning 38 Östra Småland som är andelsägare.

I enlighet med årsmötesbeslutet har klubbstyrelsen också bestämt att vi ska investera i en andel i Parken, vilket även innebär att vi har 10 röster på årsstämman, där frågan om en försäljning kommer att behandlas.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Välkommen till Bossholmen 

Tuesday, April 25, 2017 7:58:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

En liten bit utanför Oskarshamn ligger ön Bossholmen. Här kan IF Metalls medlemmar boka stugor för total avkoppling i vacker miljö. Du tar dig enkelt ut till ön med hjälp av en välvillig vaktmästare som rattar dig och ditt bagage över sundet till ön. Det lilla semesterparadiset har utvecklats genom åren och här finns alla faciliteter såsom grillplats under tak, bastu med tillhörande kök och tvättstuga och badplatser både för stora och små.

På ön finns småstugorna Timmermannen, Repslagaren och Segelmakaren med plats för upp till fem personer. Stugorna är utrustade med kök, toalett och dusch och har varsin liten veranda som vetter ut mot vattnet. Vill man ha lite större ytor finns det en lägenhet att hyra på övervåningen i storstugan Koggen. Här ryms det upp till sex personer och toalett, dusch och kök finns i huset.

Avdelningens medlemmar har möjlighet att boka stugor på Bossholmen året runt. Kontakta avdelningsexpeditionen på telefon 0491-76 73 90 så hjälper de dig!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Treårigt avtal klart 

Wednesday, April 12, 2017 2:15:00 PM Categories: Centrala avtal Från Förbundet

 

 

Sista mars blev man överens om ett nytt teknikavtal. Det nya avtalet gäller för perioden 1 april 2017 till och med 31 mars 2020, varav det sista avtalsåret är uppsägningsbart. Det totala avtalsvärdet på 6,5 procent är fördelat på en löneökning på 6 procent och utökad avsättning till delpension på 0,5 procent. Det innehåller även en låglönesatsning. Det som händer härnäst är att avtalsrådet samlas onsdag 12/4 för att enas om en rekommendation till förbundsstyrelsen, som i sin tur sedan formellt ska godkänna avtalet.

 

Hur fungerar låglönesatsningen?

När lönerna ska räknas upp tar man fram en lönepott som i kronor och ören anger hur mycket lönekostnaden för företaget ska höjas. Därefter fördelas lönepotten på det sätt som det lokala facket och arbetsgivaren kommer överens om.
Låglönesatsningen innebär att man i beräkningen av hur stor lönepotten ska vara räknar upp alla löner som ligger under 24000:-. (På Scania i Oskarshamn är det ca 160 st.)
Det finns även en minsta löneökning som varje individ är garanterad. Den 1 Juni 2018 ska alla heltidsanställda ha fått en löneökning på minst 570 kronor per månad, och för tiden efter den 1 juni 2018 till och med den 1 juni 2019 är motsvarande garanti 300 kronor per månad.

 

Premier till delpension

Uppbyggnaden av deltidspension påbörjades i avtalsrörelsen 2013. Deltidspensionspremien betalas in av arbetsgivaren och förvaltas sedan av AMF.
Premierna baseras på all lön och ersättning som intjänats respektive kalenderår. Det blir ett individuellt sparande som ligger kvar även om anställningen upphör. Om individen inte utnyttjar sin rätt till deltidspension utbetalas de intjänade rättigheterna vid ordinarie ålderspension, dvs. som en förstärkning av pensionen.

Systemet med avsättning är uppbyggt enligt följande:

1 april 2013 0,9 procent
1 april 2014 0,3 procent
1 april 2015 0,3 procent
1 april 2016 0,2 procent
1 april 2017 0,2 procent
1 april 2019 0,3 procent

Totalt: 2,2 procent

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Skillnaden mellan rast och måltidsuppehåll 

Wednesday, April 12, 2017 2:13:00 PM Categories: Arbetstider

 

 

Då det tydligen råder viss förvirring kring vad som är rast, respektive paus (måltidsuppehåll) ska vi här försöka reda ut begreppen.

Rast är obetald tid då arbetstagaren inte behöver stå till förfogande för arbete. Här på Scania är frukost (18 minuter) och lunch (30 minuter) rast på dagskiftet, likaså middag (30 minuter) på kvällsskiftet. På kvällsskiftet finns även en rast på 18 minuter på fredagseftermiddagen. Rast är egen tid då man även får lämna arbetet om man vill, bara man är tillbaka på sin arbetsplats när rasten är slut.

Måltidsuppehåll är en paus i arbetet på betald arbetstid för att man ska kunna fika eller äta något.

Tiderna för rast respektive paus varierar mellan verkstäderna.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ingen utdelning av stipendier 2017 

Wednesday, April 12, 2017 2:11:00 PM Categories: Personalstiftelsen

 

 

Scanias personalstiftelse kommer inte att kunna dela ut några stipendier i år. Anledningen är att det under de senaste två åren inte har skett någon avkastning till den fond vars överskott stiftelsen använder för stipendierna. Fondens tillgångar består av räntebärande papper, som med nuvarande låga räntenivå inte ger någon avkastning.

 

Scania Personalstiftelse
Scanias Personalstiftelse bildades 1996 i samband med börsintroduktionen av Scania. Stiftelsens ändamål är att medverka till de anställdas utveckling genom utdelning av stipendium inom bolagets verksamhetsområden.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insänt 

Wednesday, April 12, 2017 2:10:00 PM Categories: Insänt

 

 

I en tid då människor ställs mot människor behövs solidariteten mer än någonsin. Egoismen och råheten har fått fotfäste i vårt avlånga land. Även utanför våra gränser ställs klass mot klass. Det har alltid varit till vår nackdel att oenighet råder. Kapitalismen gnuggar sina händer och behöver bara titta på, medan vi själva är upptagna av att trampa på varandra. Nej gott folk förena eder och stå upp för arbetarklassens ståndpunkter. Frihet, jämlikhet och broderskap är något som vi är sprungna ur. Vi hade aldrig varit där vi är i dag om vi inte hade sagt ifrån. Vår ideologiska kamp med fackföreningsrörelsen i botten är och har alltid varit vår styrka, så ställ nu upp i 1 maj-tåget!

 

/Arbetaren

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från klubbens årsmöte 

Monday, April 3, 2017 8:32:00 AM Categories: Möten Verkstadsklubben

 

Klubbens årsmöte hölls 23 Mars, något försenat pga diverse administrativa omständigheter. 218 medlemmar deltog på mötet. Mötesordförande var Marcus Kvarnberg från avd 38 Östra Småland, som fick hoppa in med kort varsel då Christian Teiffel från förbundet fick förhinder.

 

Jenny Ilke Hjelm rapporterade från avtalsförhandlingarna där hon bland annat konstaterade att det är ovanligt tyst i år, men det beror helt enkelt på att man inte kommit  någon vart i förhandlingarna och att det därför inte finns något att informera om.
Marcus informerade om förbundets verksamhet. Planering inför kongressen pågår. När det gäller organisering (andelen som är medlemmar) är avd 38 Östra Småland bland de tio bästa i landet. Vi har även bra kollektivavtalstäckning jämfört med övriga landet. Framöver är hållbart arbete och teknikutveckling inom industrin frågor man kommer arbeta med. Klubbordförande Mikael Johansson informerade om förhandlingsläget lokalt och i koncernfacket (MSS). Leine Johansson rapporterade från studiekommittén.

 

Mikael Johansson blev omvald som ordförande för verkstadsklubben. Daniel Lazic, Fredrik Jonasson och Leonardo Cañas valdes in som ordinarie ledamöter i klubbstyrelsen. Till ersättare valdes Tomas Nilsson, Elvir Prelic, Kenneth Lundahl, Ulf Aldebert, Leine Johansson, Matthias Petersson och Mikael Johansson (MCAAI2). Yrkesombud blev Mikael Johansson (MCAAI2), till ungdomsansvarig valdes Linus Skyllborg och internationellt ansvarig blev Mikael ”Sippa” Johansson. Dessutom valdes representantskapsombud till IF Metalls avdelning 38. Den nya valberedningen består av Joakim Johansson, Abdo Sarajlija, Erica Almström, samt Peter Uddén som har ett år kvar. Klubbstyrelsen fick i uppdrag att försöka hitta ytterligare två namn till valberedningen. (Om någon är intresserad kan man höra av sig till verkstadsklubben.)


Mötet beslutade att hemställa till avdelningen att man inte ska sälja Folkets Park då det är en viktig lokal för föreningslivet inom kommunen. Klubbstyrelsen fick även i uppdrag att lyfta frågan om friskvårdsbidrag med företaget.

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Konstituering 

Monday, April 3, 2017 8:10:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Verkstadsklubben har haft konstituering där man valde följande poster:
PRU-ansvarig MB, samt vice klubbordförande: Leonardo Cañas, PRU-ansvarig MC samt 2:e vice klubbordförande: Daniel Lazic, sekreterare: Jenny Ilke Hjelm, vice sekreterare: Fredrik Jonasson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rekordbonus 2016 

Friday, March 17, 2017 10:09:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige) SRB

 

 

Klicka på bilden nedan för en utskrivningsbar affisch.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Varsel vid övertid 

Wednesday, March 15, 2017 1:26:00 PM Categories: Arbetstider

 

 

På förekommen anledning påminner vi om vad som gäller vid varsel för övertid.

SFA ska varslas senast 8 kalenderdagar innan SFA-tillfället. Ikappkörningstimme ska varslas senast dagen innan på ordinarie arbetstid. ”Vanlig” övertid, enligt kollektivavtalet(”Blå boken”) ska varslas före sista rast samma dag (på ordinarie arbetstid).
Övertid varslas av närmaste chef, eller högre.

Se även tabellen nedan för vad som gäller de olika typerna av mertid.

 

 

 

Lokalt avtal

Centralt avtal (”blå boken”)

 

SFA

Ikappkörningstimme

Övertid

Senaste varsel till
individen

8 kalenderdagar innan

På ordinarie arbetstid dagen innan

Före sista rast (samma dag)

Begränsning

+/- 10 timmar per tvåveckorsperiod.

 

+SFA och övrig övertid kan uppgå till högst 225 timmar för enskild medarbetare under ett kalenderår.

 

Individens SFA-tidbank får variera mellan -175h och +75h.

Max 50 timmar per månad.

 

Max 150 timmar per år. Därefter kan arbetstagaren själv gå med på ytterligare 50 timmar.

 

(Ikappkörningstimme och övertid räknas tillsammans.)

Max 50 timmar per månad.

 

Max 150 timmar per år. Därefter kan arbetstagaren själv gå med på ytterligare 50 timmar.

 

(Övertid och ikappkörningstimme räknas tillsammans.)

Ersättning

Vid mindre än +75h i tidbanken: timme för timme till tidbank + särskilt övertidstillägg.

 

Vid mer än +75h i tidbanken: timlön + ersättning som vid kollektiv produktionsövertid.

Timlön + övertidstillägg.

Timlön + övertidstillägg.

Giltiga skäl att slippa arbeta

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Övrigt

 

Inkluderar 12 minuter betald paus.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 38 of 79 << < 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt