• RSS
  • Subscribe

Archives

Ordförande har ordet 

Friday, July 7, 2017 10:58:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej igen alla medlemmar, hoppas att allt är bra med er. Det börjar bli dags för semester och det behövs efter den intensiva vår som vi har haft med dubbelkörning. Det har varit ett hårt tryck på er med den produktion som har varit, och det har genererat en hel del övertid. Det jobb som ni medlemmar har gjort under året har varit fantastiskt, så jag vill med detta önska er alla en trevlig semester.

 

// Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson
 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information för feriearbetare 

Monday, June 26, 2017 8:10:00 AM Categories: Löner

 

 

Verkstadsklubben hälsar ferieanställda välkomna till våra verkstäder. Från klubbens sida uppmanar vi våra medlemmar att ta väl hand om de som kommit in på företaget.
Med anledning av att företaget har tagit in ferieanställda gör verkstadsklubben en kortare genomgång i Hyttbyggaren om vad som gäller för feriearbetare. Om det finns frågor kontakta gärna din produktionsledare, lönekontoret eller verkstadsklubben. Finns det frågor om ev. medlemskap i IF Metall, kontakta klubbexpeditionen.

Nedanstående uppgifter är hämtade från de överenskommelser som finns mellan verkstadsklubben och företaget. Regelverket finns med i våra lokala avtal och betalningsnormer.

Ersättning för feriearbetare
Yngre än 18 år                       83 kr/tim
18 år och äldre                      107 kr/tim
Minst 2 års högskolestudier     114 kr/tim
Minst 3 års högskolestudier     117 kr/tim

Företaget gör numera en tydligare skillnad mellan ferieanställda och semestervikarie. Feriearbete är utanför ordinarie bemanning och ersätter ingen annan anställd. En semestervikarie ersätter en person i den ordinarie bemanningen och ska därför erhålla nivålön 1 i aktuellt värderingsområde. Det som tillkommer i båda fallen är OB-, skiftformstillägg och semesterersättning enligt avtal.

Ersättning för semestervikarie – timlön motsvarande medarbetare 1
VO 1 (montering, vissa arbeten i målerierna)         128 kr/tim
VO 2 (kontroll, justering)                                      131 kr/tim
VO 3 (press, kaross, vissa arbeten i målerierna)     136 kr/tim
VO 4 (logistik)                                                     125 kr/tim
 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Semesterfakta 

Monday, June 26, 2017 8:06:00 AM Categories: Arbetstider Löner

 

 

Förläggning av semestern
Förläggningen av huvudsemestern blir veckorna 29 till 32 d.v.s. 17 juli till 11 augusti. Enligt Teknikavtalet är arbetsgivaren skyldig att ge arbetstagarna en sammanhängande ledighet på minst fyra veckor under perioden juni-augusti. Det finns ingen självklar rätt till den femte veckan i anslutning till de fyra stoppveckorna.

Semesterdagar
Det är semesterlagen som styr beräkningen av antalet semesterdagar. Intjänandeår för årets semester är 1 april 2016 till 31 mars 2017. Antalet anställningsdagar under ovanstående period divideras med 365 för att sedan multipliceras med 25. Avrundning görs uppåt. Om man har haft frånvaro under året som inte är semesterlönegrundande avräknas de från anställningstiden. Vad som är semesterlönegrundande frånvaro framgår i semesterlagen, det kan vara egen sjukdom, del av föräldraledighet, viss typ av utbildning mm.

Semesterlönen
Semesterlönen är ordinarie månadslön med semestertillägg. Semestertillägget är 0,8% per dag av ordinarie månadslön (”fast tillägg”), samt ”rörligt tillägg”. Det ”rörliga tillägget” bestäms av ett koncernavtal och för anställda på Scania är det 14% av de semesterlönegrundade tilläggen (i första hand OB- och övertidsersättningar) som man erhållit under föregående kalenderår, dividerat med antalet semesterdagar. Det rörliga beloppet ska framgå på lönespecen från majlönen. Semestertillägget för huvudsemester betalas ut i förskott på junilönen för 20 dagar. Sparade dagar kan inte betalas ut i förskott, de betalas som tidigare i efterskott.

 

Lägsta semesterlön – “Balkongtillägget”
Lägsta semesterlön är en garanti för lågt avlönade medlemmar att få ut en extra slant till semestern. Många medlemmar tvingas av ekonomiska skäl att tillbringa semestern hemma, på balkongen, därav uttrycket balkongtillägg. Arbetar man inom Teknik- avtalet IF Metall och har en månadslön som understiger 25 055 kronor inklusive rörliga tillägg berörs man av balkongtillägget. För Teknikavtalet IF Metall är balkongtillägget 1353:-/dag.

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Klargörande angående övertid 

Monday, June 5, 2017 1:26:00 PM Categories: Arbetstider

 

 

Det är alltid företaget som beordrar övertid när de anser att det behövs. Övertid förhandlas inte med facken. Övertid ska varslas före sista rasten på ordinarie arbetstid.
Ersättningen för övertid är timlön + övertidstillägg enligt kollektivavtal.
Hur mycket övertid företaget kan beordra regleras också i kollektivavtalet. En person får arbeta max 50 timmar övertid per månad, och max 150 timmar per år (därefter kan arbetstagaren själv gå med på ytterligare 50 timmar).
Om man inte kan arbeta vid ett övertidstillfälle säger man det till chefen. Det finns inget som säger att man behöver ”ansöka om ledigt” på tid som är utanför ordinarie arbetstid!


Skäl att inte arbeta övertid?
När vi kommer in på skälen att inte jobba övertid vet klubben ungefär var gränsen går mellan ett giltigt skäl eller inte, men varje enskilt fall måste prövas var för sig.


Följande rutin/förhandlingsordning gäller vid sådant tillfälle:
• Företaget beordrar övertid av den anställde.
• Den anställde meddelar skäl att han/hon inte kan vid det tillfället.
• Företaget säger nej till skälen och hävdar fortfarande skyldighet att arbeta.
• Den anställde kontaktar verkstadsklubben som gör en bedömning av skälen.
• Om klubben bedömer skälen som ok begär klubben förhandling med företaget.
• Om inte överenskommelse nås i förhandlingen kan klubben, i samråd med avdelningen, begära tolkningsföreträde. Då gäller klubbens uppfattning i det enskilda tillfället till frågan är avgjord i förhandling eller domstol, och det är klubben som är skadeståndsansvarig om vi har fel. Den enskilde går fri.

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

OB- och övertidsersättningar 1 april 2017 

Monday, June 5, 2017 1:22:00 PM Categories: Centrala avtal Lokala avtal Löner

 

 

Arbete på obekväm tid enligt kollektivavtalet 1 april 2017
- Alla dagar: 16.30-22.30: 25,15 kr
                   22.30-06.30: 32,00 kr
- Från 22.30 dag före lördag och helgdag tillkommer 70,40kr

 

2-skiftstillägg 16.30-06.30 enligt lokalt avtal: 4,89 kr/tim

 

Nattbonus enligt lokalt avtal: 15,00 kr/tim

 

Övertidsarbete enligt kollektivavtalet 1 april 2017:

 

Övertid på skift. För dig som arbetar ex. 2-skift

- Måndag till fredag: 87,00 kr
- Arbetsfria vardagar: 115,93 kr
- Helger och helgdagar: 135,34 kr

 

Övertid för dig som arbetar dagtid
- Måndag till fredag:67,64 kr
- Arbetsfria vardagar: 87,00 kr
- Helger och helgdagar: 115,93 kr

 

Övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid utgår ej samtidigt!

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ny gruppordförande i press/kaross 

Monday, June 5, 2017 1:20:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Från och med 1/6 är tidigare ordförande i press/kaross-gruppen Kenneth Lundahl pensionär. Det innebär att vice gruppordförande Mattias Petersson kliver upp som ordförande. Mattias har telefonnummer 65027.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rätt att ta med facklig representant 

Monday, June 5, 2017 1:18:00 PM Categories: Medlemskap Verkstadsklubben

 

 

Som medlem i IF Metall har man alltid rätt att ta med sig någon vid rehab och andra möten med företaget. Är det så att man blir inkallad med kort varsel så har man rätt att skjuta på detta möte om man inte får tag i någon som kan följa med. Detta är en rättighet som alla våra medlemmar inom IF Metall har, och som vi ska ta vara på. -Så ska du på ett möte eller rehabsamtal, ta kontakt med kontaktombudet på din avdelning, gruppordförande eller ring till verkstadsklubben så ska vi hjälpa dig.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Med anledning av övertiden den 6 Juni 

Friday, June 2, 2017 11:37:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Gemensamt uttalande av ordförandena för IF Metall, Unionen och Ledarna:

 

Företaget bjöd igår in oss fackliga ordföranden från IF Metall, Unionen och Ledarna till en diskussion gällande förslaget med övertid 6 juni.

Alla tre facken var överens om att detta INTE var en bra lösning och att man skulle välja ett annat alternativ. Företaget har dock valt att ändå förlägga övertiden till den 6 juni, eftersom de leder och fördelar arbetet.

Det är en självklarhet för oss att produktionen måste tas igen men med respekt för individen anser vi att det kunde gjorts vid ett annat tillfälle.

 

Mvh
Johanna Landbergh, Unionen
Helen Gunnarsson, Ledarna
Mikael Johansson, IF Metall

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lokala löneavtalet 

Tuesday, May 23, 2017 12:26:00 PM Categories: Lokala avtal Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Torsdagen den 11 Maj blev det lokala avtalet klart och på fredagseftermiddagen informerades resultatet ut via informationsblad i de olika verkstäderna, samt på verkstadsklubbens hemsida och Facebookgrupp.


Det centrala avtalet är på tre år, där det tredje året är uppsägningsbart. Löneökningarna i det centrala avtalet är fördelat på 1,8% 2017, 1,6% 2018 och 1,7% 2019. Dessutom ingår en löneöversyn på 0,4% 2018 och 0,5% 2019 vilket ger ett sammanlagt värde på 6%.

 

Den lokala överenskommelsen gäller för de första två åren och innebär att vi får ut 3,4%, vilket är ökningarna för de två första åren enligt den centrala överenskommelsen (1,8%+1,6%) redan från första året, samt ett påslag på 460:- för varje individ. Detta gäller fr.o.m. 1 April 2017 och den retroaktiva summan av löneökningarna betalas ut på Junilönen. Ökningen är även värdesäkrad i nivålönerna i lönesystemet. Löneöversynerna tillkommer samt det tredje årets löneökning kommer att förhandlas längre fram.

 

Så här mycket får du!
I exemplen nedan kan du se det det totala avtalsvärdet


Lön

Centralt avtal

  Lokalt  
Din höjning
25000:- 3,4% (850:-) + 460:- = 1310:-

26000:-

3,4% (884:-) + 460:- = 1344:-
27000:- 3,4% (918:-) + 460:- = 1378:-
28000:- 3,4% (952:-) + 460:- = 1412:-
29000:- 3,4% (986:-) + 460:- = 1446:-

 

För Lernia-anställda är det som vanligt GFL:en som gäller och den kommer att påverkas nästa gång den revideras.

 

Löneöversyn = översyn av lönerna där de lokala parterna går igenom de anställdas löner och ser vad som ska rättas till. GFL = genomsnittligt förtjänstläge.
Fyra gånger om året revideras GFL:en på Scania och beroende på om personer har slutat, eller börjat på Scania kan GFL:en både öka och minska.
 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nytt bemanningsavtal klart 

Tuesday, May 23, 2017 12:24:00 PM Categories: Centrala avtal Lernia LO

 

 

Som vi skrev om i förra Hyttbyggaren sade LO i början av månaden upp avtalet angående nytt kollektivavtal för bemanningsanställda, eftersom motparten Bemanningsföretagen inte ville erbjuda anställda inom bemanningsbranschen samma villkor som ordinarie personal. Men efter hårda förhandlingar träffades slutligen en överenskommelse om ett nytt treårigt avtal. Avtalet ger likvärdiga villkor för bemanningsanställda som för ordinarie personal och det ingår en extra avsättning till pension. Parterna är även överens om att tillsätta en arbetsgrupp om arbetsmiljö under avtalsperioden. Syftet är bland annat att främja det systematiska arbetsmiljöarbetet genom att sprida goda exempel. Avtalet börjar gälla från och med första maj 2017.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 36 of 79 << < 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt